Нови обвинения към Китай за кибератаки

15665
Нови обвинения към Китай за кибератаки
Снимка: Getty Images / Guliver

Частна американска компания за киберсигурност обвини подразделение на китайската армия в извършване на мащабни хакерски операции с цел развитие на китайските сателитни и космически програми.

Компанията „КраудСтрайк” съобщи, че базираното в Шанхай поделение 61486 на 12-то бюро на Народната освободителна армия атакува от 2007 г. мрежи на агенции и изпълнители на военни договори на западни правителства.

Китай създава изкуствени острови в оспорван морски район

Китай е започнал да изгражда изкуствени острови в Южнокитайско море в района на спорните острови Спратли, съобщи агенция Блумбърг, ци...

„КраудСтрайк” посочва, че хакерските атаки са били насочени срещу американския космически, въздухоплавателен и комуникационен сектор. Кибершпионажът е има за цел „популярни работни приложения, като Адоуб Рийдър и Майкрософт Офис за разгръщане на вреден софтуер чрез насочени имейл атаки”.

Само преди три седмици Министерство на правосъдието на САЩ предприе безпрецедентната стъпка да отправи обвинения срещу петима членове на друго подразделение на Народната освободителна армия, затова че са откраднали търговски тайни.

„КраудСтрайк” съобщи, че публикува доклад, който преди това е бил изпратен до клиенти, за да покаже, че проблемът е по-голям, отколкото мнозина смятат.

„След китайския отговор, в който те основно казват, че това е изфабрикувано, ние си казахме защо да не пуснем нещо, което е неоспоримо”, каза съоснователят на „КраудСтрайк” Дмитри Алперович. По думите му, компанията е запознала американските разузнавателни агенции преди да публикува доклада си.

„КраудСтрайк” съобщава, че Чен Пинг е регистрирал използваните при някои от атаките имена на домейни на уебсайтове. Имейлът на Чен е свързан с профили, блогове и коментари във форуми. Сред материалите на тези сайтове е и фотоалбум озаглавен „офис”, включващ сграда идентифициран от „КраудСтрайк” като централата в Шанхай на въпросното военни подразделение.

Китай удвоява потреблението на газ през следващите 5 години

Потреблението на природен газ в Китай ще се удвои през следващите пет години, но разрастващият се търговски гигант ще може да покрие са...

Лицето не е отговорили на имейлите на „КраудСтрайк”.

Но говорител на китайското външни министерство презрително заяви, че има усещането на „дежавю” относно обвиненията, допълвайки, че е смешно да се смята, че хакер би открито рекламирал какво върши.

Разкритията на бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън, че Съединените щати са извършвали широкомащабно онлайн следене показва, че САЩ нямат право да „сочат с пръст”, когато става дума за хакерска активност, отбелязва представител на китайските власти.

Новият доклад най-вероятно ще подхрани ескалиращото напрежение между двете най-големи икономики в света, САЩ и Китай, по въпросите на киберсигурността.

Voice of America

Китай заравнява планини за строителство, застрашава околната среда

Китайски учени предупредиха, че плановете в страната да бъдат заравнени планини, за да се освободят терени за строителство, могат да пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com