Обама осъди ударите на Русия срещу умерената сирийска опозиция, били "контрапродуктивни"

5999
Обама осъди ударите на Русия срещу умерената сирийска опозиция, били "контрапродуктивни"
Снимка: Getty Images / Guliver

Стратегията на Русия в Сирия, където от сряда руски самолети нанасят въздушни удари, е "катастрофа". Това заяви на пресконференция президентът на САЩ Барак Обама, предаде France Press.

По време на пресконференцията той коментира ситуацията в Сирия във връзка с началото на руска военно-въздушна операция срещу радикалната ислямистка групировка "Ислямска държава" и коментира огромната вълна от бежанци от Сирия.

Обама: За да победим "Ислямска държава" Асад трябва да си отиде

Президентът на САЩ Барак Обама смята, че победата над „Ислямска държава“ ще е възможна единствено ако президентът на Сирия ...

Руският президент Владимир Путин "не прави разлика между групировката "Ислямска държава" и умерената сирийска сунитска опозиция. По думите на Обама от руска гледна точка всички те са терористи, което според него е гарантирана катастрофа. "Въздушните удари на Москва срещу умерената опозиция ще са контрапродуктивни", заяви Обама. 

Той отбеляза, че е възможно заедно с Москва да се намери политическо решение на сирийския конфликт, ако Русия признае, че сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта, предаде БГНЕС. 

"Ще продължим да поддържаме контактите (с Русия), но няма да можем да водим преговори без признание, че трябва да има смяна на правителството" в Сирия, каза Обама.

САЩ не се стремят към конфринтация с Русия. Те искат тя да постига успехи и да бъде отговорен играч на международната сцена, каза американският държавен глава, цириран от ТАСС. "Вашингтон иска Русия да бъде успешна държава, да бъде отговорен играч на международната сцена", каза Обама. 

"Проблемът тук е Асад и насилието, което упражнява над сирийския народ. Това трябва да престане", каза Обама. По думите му, за да престане това, ние сме готови да работим с всички заинтересовани страни, но не сме готови да съдействаме на една руска кампания, която просто се опитва да унищожи всеки отвратен от Асад", добави той. Американският президент съобщи, че е обсъдил тази тема в началото на седмицата на срещата си в Ню Йорк с руския държавен глава Владимир Путин.

Обама и Путин - с цитати и между редовете

Украинското издание 112.ua събра най-същественото от речите на президента на САЩ Барак Обама и руския му колега Владимир Путин в рамкит...

Германия и Франция

Вчера след срещата на "нормандската четворка" (Русия, Германия, Франция и Украйна) с Русия германският канцлер Ангела Меркел заяви, че сирийският президент Башар Асад не може да е част от бъдещето на Сирия.

Германският канцлер заяви, че политическият процес в Сирия трябва да се стартира възможно най-скоро. По думите й в процеса на урегулиране на ситуацията в Сирия трябва да участват и представители на сирийското правителство. "Това няма да е в противоречие с факта, че Асад няма да играе тази роля, която е имал по-рано", заяви тя и отбеляза необходимостта от търсене на преходно решение.

"Ние сме заинтересовани за това, наред с военните варианти да се търси политическо решение. В търсенето му трябва да участват и други страни, а не само Русия и САЩ. "Трябва заедно да работим върху това", е мнението на Меркел.

"Ударите в Сирия трябва да бъдат насочени само срещу "Ислямска държава", заяви от своя страна френският държавен глава Франсоа Оланд.

Обама демонстрира чувство за хумор на ОС на ООН

"Не знам да се моля ли или да танцувам пред стените на ООН", заяви президентът на САЩ Барак Обама по време на официалния обяд, даден от...

"Франция и Русия са съгласни за това, че трябва да се работи за запазването на териториалната цялост на Сирия", отбеляза също френският президент. "Разделяне на Сирия на религиозен принцип е неприемливо, от това се възползва "Ислямска държава", подчерта той по време на срещата на страните от "Нормандската четворка". Оланд подчерта, че от разделяне на страната на сунити и шиити може да се възползва "Ислямска държава". Това би им позволило да обединят части от Сирия под свой контрол по религиозен принцип, отбеляза френският президент и наблегна, че това е неприемливо.

"Трябва да се стараем да съдействаме за това, в Сирия да се появи правителство, основано на консенсус, което да представлява широки слоеве от населението. Над такова политическо решение трябва да се работи съвместно със САЩ, Русия, Иран, Турция, с останалите страни от региона, със страните от ЕС", отбеляза Оланд. По думите му стремежът трябва да е към осъществяване на политически процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com