Оценка: "Хамас" се кани да обвини Израел в убийство на заложници, "Хизбула" е с ръка на спусъка

7509
Оценка: "Хамас" се кани да обвини Израел в убийство на заложници, "Хизбула" е с ръка на спусъка
Снимка: Getty Images

"Хамас" и нейните съюзници подготвят информационната среда, за да обвинят Израел за евентуална смърт на заложници в Ивицата Газа, особено ако групировката, контролираща анклава, започне да убива заложниците. В момента тя държи 218 от тях - граждани на най-различни страни. Оценката е на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Войната в Израел: Тел Авив на война с Антониу Гутереш, понесе PR удар със заложничка (ВИДЕО)

Ще убие ли "Хамас" заложници?

Военният говорител на "Хамас" Абу Убайда заяви по-рано този месец, че ще убиват заложници в отговор на израелските въздушни удари, което показва готовността на "Хамас" да направи това заради предполагаеми военни и/или политически ползи, анализират американските експерти. Информационна агенция Tasnim - иранската медия, свързана с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) - съобщи на 22 октомври, че "тайната цел" на Израел е да "предизвика убийството на пленени израелци" - според "информирани източници" Говорителят на "Палестинския ислямски джихад" Абу Хамза пък вчера каза, че Израел не обръщал внимание на живота на заложниците.

Още: Листовки над Газа: Израел обещава парични награди на палестинци, съобщаващи за заложниците

"Хамас" и съюзническите палестински милиции взеха заложници по време на нападението на 7 октомври, вероятно за да възпрат израелска сухопътна операция в Ивицата Газа или пък да си осигурят някакви отстъпки. Действията и реториката на Израел обаче сочат, че "Хамас" и помощниците ѝ няма да успеят да предизвикат тези желани ефекти. Израел продължава да се подготвя за евентуална сухопътна операция в Ивицата Газа, а Wall Street Journal съобщи, че преговорите с "Хамас" за заложниците са се провалили, след като групировката е поискала в замяна гориво за анклава. Говорителят на Израелските сили за отбрана (IDF) заяви, че горивото няма да влезе там, защото "Хамас" го използва за военната си инфраструктура, добавя ISW.

Снимка: Getty Images

Още: Освободена от Хамас заложничка: Не знаех къде ни държат (ВИДЕО)

Иран иска да обвини САЩ и Израел в ескалация

В анализа се посочва още, че Иран създава информационни условия, за да обвини САЩ и Израел за евентуална по-нататъшна ескалация на войната и да отклони всякаква отговорност от себе си. Дават се и няколко примера. В официалния уебсайт на върховния лидер Али Хаменей Израел бе обвинен, че се опитва да разпали "директна война срещу Иран с подкрепата на САЩ". Говорителят на Министерството на външните работи Насер Канани заяви на 24 октомври, че Техеран се стреми да запази регионалната "стабилност и сигурност" въпреки "подстрекателството към война" от страна на САЩ и техните съюзници.

Свързаната с Революционната гвардия информационна агенция "Фарс" пък твърди, че атаките на "Оста на съпротивата" (Иран и прокси силите му в Близкия изток) срещу американските бази в Ирак и Сирия имали за цел единствено да възпрат по-нататъшното американско участие във войната между Израел и "Хамас" - т.е. да се спре Вашингтон да предоставя милиарди военна помощ на Тел Авив.

Още: Израелски министър: Ако "Хизбула" нападне, ще отрежем главата на змията в Иран

Иран не търси нов голям фронт във войната, но какво сочат действията му?

Девет неуточнени ирански официални лица заявиха пред базираното в Катар и Лондон издание "Ал Араби ал Джадид", че Техеран подкрепя само "ограничени" и "дребномащабни" атаки на милициите срещу Израел и американските позиции в региона, но няма да се стреми да открива "нов голям фронт във войната". Посланикът на Иран в Русия Казем Джалали последно каза, че отговорността за "всяка ескалация" на конфликта ще падне върху САЩ и Израел.

Още: Стотици чуждестранни бойци, подкрепяни от Иран, чакат по границите на Израел

В същото време „Хизбула“ продължава да атакува израелска територия от Ливан (с финансова и оръжейна подкрепа от Иран). Вчера са отчетени шест нападения по израелски военни обекти. Официални лица от Ливан обаче започват да си противоречат относно възможността войната да се пренесе в страната. Премиерът и командирът на армията поискаха стабилност, но от „Хизбула“ заявиха, че са „в сърцето на битката“ за защита на Ивицата Газа и държат „ръката си на спусъка“.

Снимка: Getty Images

„Ислямска съпротива в Ирак“ – коалиция от подкрепяни от Иран милиции – също продължава с атаките по бази на САЩ в Ирак и Сирия. От 18 октомври насам е имало 15 нападения с дронове и ракети в тази посока.

Подкрепяната от Иран иракска милиция Alwiya Waad al Haq („Бригадите на справедливото обещание“) пък заплаши да нападне американските сили в Кувейт и Обединените арабски емирства.

Междувременно „Хамас“ продължава да обстрелва със същото темпо израелската територия, като имаше взривове и ранени в Тел Авив. Организацията обаче претърпява провал на Западния браг – другата палестинска автономия в Израел, където не може да активира палестински поддръжници да ангажират задълго израелските сили. Вчера там се е провела само една демонстрация, колкото имаше и в деня преди това, в сравнение с десетки отпреди седмица-две.

Анализът отбелязва още, че иранските държавни медии се възползват от израелските и западните съобщения за разногласия между израелския премиер Бенямин Нетаняху и генералите от ЦАХАЛ (Израелските отбранителни сили), както и между Израел и САЩ, за да съживят предвоенните наративи за "изолацията и слабостта на Нетаняху и Израел".

Иранска заплаха към Израел от Йемен: Ще стреляме по кораби в Червено море

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com