X
 
 

ООН: Ако войната продължи, Йемен ще стане най-бедната страна в света

751 1
photo of ООН: Ако войната продължи, Йемен ще стане най-бедната страна в света
Снимка: Getty images/Guliver
Разрушеният от войната Йемен е на път да се превърне в най-бедната държава в света, ако конфликтът продължи. Това се казва в нов доклад на Организацията на обединените нации (ООН), цитиран от световните агенции. 

"Ако бойните действия продължат до 2022 г., Йемен ще стане най-бедната държава в света, където 79% от населението живее под прага на бедността, а 65% са класифицирани като изключително бедни", сочи още текстът на документа, който е част от програмата за развитие на ООН, отбелязва БГНЕС.

Хуситите заплашиха с нови удари по Саудитска Арабия

Бунтовниците от йеменското движение „Ансар Аллах“ (хуситите) предупредиха чужденците и компаниите на петролните обекти в Са...

Заради войната, бедността в Йемен е скочила от 47% от населението през 2014 г. до прогнозираните 75% към края на 2019 г.

Йемен, дълго време най-бедната страна на Арабския полуостров, затъна във война, след като бунтовниците хуси превзеха столицата Сана в края на 2014 г. Воената коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, започна интензивна офанзива месеци по-късно, за да подкрепи международно признатото правителство на Абедрабо Мансур Хади срещу подкрепяните от Иран въстаници.

Поради това при боевете загинаха десетки хиляди, повечето от които цивилни, а Йемен се изправи на ръба на глада.

Конфликтът също така разсели милиони и е оставил повече от две трети от населението, нуждаещо се от помощ. По-рано от ООН определиха ситуацията в Йемен като най-лошата хуманитарна катастрофа в света.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Това положение е изцяло по вина на приятелите на САЩ от Саудитска арабия и самите Щати, които ги подкрепят при военната интервенция в Йемен! Целта е ясна - да се "демократизира" страната, като се постави подходящо зависимо от СА сунитско правителство. Агресия, която ЕС и другите демократични страни не смеят да осъдят!