Още 300 атаки с отрова срещу ученички в цял Иран - кой стои зад тях?

1835
Още 300 атаки с отрова срещу ученички в цял Иран - кой стои зад тях?
Снимка: Getty Images

Разтревожени родители излязоха на протести този уикенд в иранската столица Техеран и в други градове заради вълната от предполагаеми нападения с отрова, засегнали ученички в десетки училища. Това съобщават иранските информационни агенции и видеоклипове в социалните мрежи.

Необяснимите засега заболявания са засегнали стотици ученички през последните месеци. Иранските власти смятат, че момичетата може да са били отровени, и обвиняват за това „враговете“ на Техеран.

МААЕ потвърди: Иран има 84% обогатен уран, въпреки че отрича

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е потвърдила откриването на следи от 84% обогатен уран - близък до оръжейния клас - в з...

Министърът на здравеопазването на страната заяви, че момичетата са претърпели атаки с "лека отрова", а някои политици предположиха, че ученичките може да са станали мишена на твърдолинейни ислямистки групи, които се противопоставят на образованието на момичетата.

В началото на март се разбра, че стотици иранки от различни училища са станали обект на неуспешни опити за отравяне, според здравния министър Бахрам Ейнолахи. Малко по-късно над 100 ученици бяха хоспитализирани след нова серия предполагаеми газови нападения срещу девически училища. Иранските момичета и жени са основната движеща сила на общонационалните протести, започнали след ареста и смъртта на Махса Амини през септември 2022 г.

Министърът на вътрешните работи на Иран заяви в събота, че следователите са открили "подозрителни проби", които се изследват. 

В днешния си анализ за случващото се в страната американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) пише, че режимът е позволил координираните нападения срещу ирански ученички да се увеличат в цялата страна. Само между 4 и 5 март са извършени най-малко 300 нападения в 16 провинции, което е значително увеличение в сравнение с 46-те съобщения за атаки с отрова на 2 март и другите спорадични нападения от 30 ноември 2022 г. насам.

Характерът на тези атаки, насочени предимно към ученички в градските райони, които съобщават за подобни симптоми, ескалиращи в продължение на четири месеца, показва, че това е организирана и целенасочена кампания, твърдят американските анализатори.

Атака или учение: В Иран проехтяха взривове (ВИДЕО)

Взривове са станали факт при иранския град Карадж тази нощ. Каква обаче е точната причина, все още не може да се каже със стопроцентова...

Организацията, която е в състояние да провежда такива продължителни атаки, вероятно има редица отличителни характеристики, пише още ISW. На първо място, членовете ѝ са или широко разпръснати в Иран, или могат бързо да се придвижват из страната. Тези възможности са от съществено значение за група, която извършва нападения на десетки места в повече от половината провинции на Иран. На второ място, тя трябва да разполага със запаси от химически агент, достатъчни за провеждането на всички тези нападения. Трето, трябва да е в състояние да разпространява тези запаси до целевите места. Четвърто, агентите ѝ трябва да могат да се приближат незабелязано до целите си, да доставят отровата по някакъв начин и да отпътуват, без да бъдат прехванати преди, по време на или след атаката. Пето, агентите трябва да не могат да бъдат идентифицирани, включително чрез разпознаване на лица, или да бъдат защитени по някакъв начин.

Шесто, тя трябва или да е готова да рискува агентите ѝ да бъдат идентифицирани, арестувани и разобличени (с допълнителен риск от разкриване на самоличността на организацията), или да е сигурна, че това няма да се случи по някаква причина. Седмо, тя трябва да смята, че предимството, получено от отравянето на ученички, без да ги убива, е достатъчна компенсация за рисковете, свързани с начинанието.

Реакцията на режима срещу тези нападения продължава да подсказва, че той умишлено ги толерира.

Медицински специалисти от цял Иран съобщават за ученици, които са имали общ набор от симптоми след отравянията. Зам.-ръководителят на медицинските науки на университета в Ясудж Махмуд Шехамат, заместник-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване и медицина Мортеза Хатами и зам.-началникът на медицинските науки на университета в Шираз Мехрдад Шарифи описват сходни симптоми, които са изпитвали жертвите на отравянията: главоболие, замаяност, задух, гадене, повръщане и изтръпване.

Изглежда, че повечето ученици, които съобщават за симптоми на отравяне и са заведени в медицински центрове, са изписани в рамките на няколко часа или дни. Освен за задух, няма съобщения за симптоми като парене на белите дробове, силно дразнене на кожата и сълзене на очите, които да предполагат, че нападенията са в резултат на задушаващи агенти.

Берлин изгони двама ирански дипломати заради смъртна присъда на ирано-германски гражданин

Германия изгони двама дипломати от иранското посолство в Берлин заради смъртната присъда, която съдът в Ислямската република издаде на ...

ОЩЕ: Пентагона: Иран може да направи материал за ядрена бомба за 12 дни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com