Парадоксът Ердоган: Критикуват го, но гласуват за него

3536
Парадоксът Ердоган: Критикуват го, но гласуват за него
Снимка: Getty Images

Инфлацията ограничава покупателната способност на хората, правосъдната система не е надеждна, политиката на Ердоган облагодетелства само близките му. Така Осман, който работи в сферата на турзима в турския град Коня, описва пред "Тагесцайтунг" актуалните проблеми в Турция.

По думите му обаче това го има във всяко общество. Миналата седмица той е гласувал за Партията на националистическото движение, която е в съюз с Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган. Проблемите в страната са напълно ясни, но опозиционният алианс начело с Кемал Кълъчдароглу със своите обещания за стабилност и правова държавност не успява да се наложи сред мнозинството, обобщава германското издание, което търси причините за това.

Кои хора все пак предпочитат Ердоган

Именно по-бедните и религиозните хора са тези, които продължават да са благодарни на Ердоган и на неговата ПСР за това, което той постигна най-вече в първите години на управлението си, пише "Щерн". "Не всичко, което прави Ердоган, е добро", споделя пред изданието жена със забрадка в Истанбул. "Авторитарните му тенденции ме тревожат, но има много неща, за които просто трябва да му бъдем благодарни. Без него например нямаше да мога да уча в университет", допълва тя. "Благодарни сме му и за многото болници, училищата, пътищата и гарите", казва друга жена. "Всичко това преди го имаше само в големите градове като Анкара, Измир и Истанбул, не и в провинцията."

В град Коня в Анадола кметът от ПСР не пропуска да изтъкне, че наскоро са били осигурени 100 нови градски автобуса, че има десетки ремонтирани кръстовища, както и милиони в помощи за селското стопанство. И макар че местните предприемачи критикуват икономическата политика на турските власти, почти 70 процента от жителите на Коня, които са 1,3 милиона, са гласували на първия тур на президентските избори за Ердоган.

Предприемачът Рамазан Гювен споделя мнението, че докато турската икономика не се интегрира отново на световните пазари, ще има трудности, пише "Тагесцайтунг". Гювен не казва за кого е гласувал, но хората в Коня не изпитват особено голямо доверие към опизицията. Кълъчдароглу е твърде пасивен, смята Осман, който отказва да разкрие пълното си име пред германското издание. Така например - както отбелязва "Тагесцайтунг" - след изборите минаха цели два дни, докато той намери думи за претърпяното от него поражение. Неговият алианс бе убеден, че ще спечели изборите още на първия тур, предричаха му дори абсолютно мнозинство, но стана точно обратното – Кълъчдароглу изостана с почти пет процента от Ердоган. Вторият тур на 28-и май е засега последната надежда на опозицията да предпази Турция от още пет години управление на Партията на справедливостта на развитието.

Медиите фаворизират действащото правителство

В Коня Кълъчдароглу е получил само 24 процента от гласовете, което всъщност не е изненада в тази консервативна провинция. Председателят на местната структура на опозиционната Републиканска народна партия Бекир Яман залага на това, че все пак на тези избори партията на Ердоган е получила относително по-малка подкрепа, отколкото на предишните.

Според него вина за получения резултат носят медиите. "Нашите предложения за решение на икономическите проблеми на място почти не се чуват. Хората тук, особено в селата, се информират основно от близките до правителството медии", казва Яман пред "Тагесцайтунг". Мисията за наблюдение на изборите на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) съобщи по-рано тази седмица в доклада си за изборите в Турция, че в медиите в страната кампаниите на действащото правителство са били явно фаворизирани, отбелязва още германското издание.

Осман и Рамазан Гювен от Коня изразяват мнението си, че вероятно на втория тур ще победи Ердоган. "Нагласите ни при гласуването са същите, както при подкрепата на някой футболен отбор – в този случай грешките на определена партия могат бързо да бъдат прескочени", казва Гювен.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com