X
 
 

Пекин потвърди задържането на китаец, служител на британското консулство в Хонконг

946 0
Пекин потвърди задържането на китаец, служител на британското консулство в Хонконг
Снимка: iStock
Пекин потвърди, че служител на британското консулство в Хонконг, който изчезна по-рано този месец, е задържан в Китай.

Отношенията между Великобритания и Китай се обтегнаха от „намесата“ на Лондон, както смятат в Пекин, в продемократичния протест, който е факт в Хонконг в продължение на три месеца, предаде БГНЕС.

Задава ли се криза между Великобритания и Китай заради Хонконг?

Британското външно министерство (Foreign Office) изрази тревога от съобщенията, че негов служител в консулството в Хонконг е бил задърж...

Говорителят на китайското външно министерство Гун Шуан заяви на редовен брифинг, че задържаният мъж е бил „поставен в административен арест за 15 дни като наказание“ от полицията в Шенжен за нарушаване на закона за обществена сигурност.

Гун заяви, че служителят е от Хонконг и затова въпросът е вътрешен въпрос.

„Нека поясня, този служител е гражданин на Хонконг, той не е гражданин на Обединеното кралство, което говори, че е китаец“, каза Гун.

Мъжът, наречен от семейството си Саймън Чен, пътува до мегаполиса Шенжен на границата между Китай и Хонконг, за еднодневна бизнес среща на 8 август.

Тръмп изглежда окончателно реши да спре Huawei, предупреди отново Китай заради Хонконг

Huawei е изправен пред огромен натиск, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да добави китайския доставчик на смартфони в с...

Същата вечер Чен, връщайки се с високоскоростен влак, изпраща съобщения до приятелката си, докато се канеше да мине през митницата.

„От тогава нямаме контакт с него“, казаха от семейството му.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално