Пекин разкри предполагаем китайски шпионин от ЦРУ

1675
Пекин разкри предполагаем китайски шпионин от ЦРУ
Снимка: iStock

Китай е разкрил предполагаем шпионин на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ - китайски гражданин, който е работил за военнопромишлена група и на когото са били предложени пари и имиграция в САЩ в замяна на чувствителна военна информация, предаде държавния телевизионен канал CCTV.

Цзън, който е бил считан за лице, разполагащо с класифицирана информация, е бил изпратен в Италия, за да продължи образованието си, и докато е бил там, се е запознал със служител на американското посолство, се казва в изявлението, предава БГНЕС. 

Установено е, че Цзън е подписал споразумение за шпионаж със САЩ и е преминал обучение, преди да се върне в Китай, за да извършва шпионска дейност.

CCTV заяви, че срещу Цзън са предприети "задължителните мерки", но не даде повече подробности.

Китай засилва надзора си върху дейностите, които смята за шпионски.

В началото на този месец Министерството на държавната сигурност заяви, че страната трябва да насърчава гражданите си да се включват в борбата с шпионажа, включително чрез създаване на канали, по които хората да съобщават за подозрителни дейности, както и чрез изразяване на похвала и награждаване.

Министерството заяви, че трябва да се създаде система, която да направи "нормално" участието на масите в контрашпионажа.

Миналия месец Китай въведе закон за борба с шпионажа, който забранява предаването на каквато и да е информация, свързана с националната сигурност и интереси, без да дефинира тези термини.

Новият закон разтревожи Съединените щати, а посланикът на Европейския съюз в Китай заяви през май, че не е сигурен дали отварянето на китайската икономика е съвместимо със закона за борба с шпионажа.

"Имаме опасения по отношение на него, със сигурност насърчаването на гражданите да се шпионират взаимно е нещо, което буди голяма загриженост", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

"Както и досега, ние следим отблизо прилагането на новия китайски закон за борба с шпионажа, който в този си вид значително разширява обхвата на дейностите, които се считат за шпионаж", добави той.

През последните години Китай арестува десетки китайски и чуждестранни граждани по подозрение в шпионаж, включително изпълнителен директор на японския производител на лекарства Astellas Pharma през март. Австралийският журналист Ченг Лей, обвинен от Китай в предоставяне на държавни тайни на друга държава, беше задържан от септември 2020 г.

Декларацията на Китай, че е застрашен от шпиони, идва в момент, когато западните държави, най-вече САЩ, обвиняват Китай в шпионаж и кибератаки - твърдения, които Пекин отхвърля.

ОЩЕ: Китай към Русия след срещата за мир: Безпристрастни сме към войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com