Пентагонът опроверга задържането на лидер на ИД в Ирак

3356
Пентагонът опроверга задържането на лидер на ИД в Ирак

Представител на Пентагона опроверга съобщенията за задържането на Абу Омар аш Шишани (истинско име Тархан Батирашвили) – един от лидерите на Ислямска държава в Ирак, съобщава РИА Новости.

Представителят на Пентагона заявил пред руската новинарска агенция, че информацията на външното министерство на Ирак за задържането на терориста не съответства на истината.

САЩ се борели с "Ислямска държава" само на думи

Отказът на Пентагона да си сътрудничи с Русия в обмяната на информация за обекти на "Ислямска държава" доказва, че САЩ се борят само на...

Публикации за задържането на Батирашвили се появиха по-рано в арабската преса.

Батирашвили, който е роден в Грузия и е участвал във въоръжения конфликт в Южна Осетия, оглавявал в Близкия изток групировката "Джейш-ал-Мухаджирин уал-Ансар", след това преминал към "Ислямска държава".

Според Държавния департамент Батирашвили е ръководил затвора на ИД, където били държани чуждите заложници, участвал в работата на финансовото подразделение на ИД и управлявал операции на терористичната организация в една от областите на Сирия.

През 2013 година го назначили за командир на силите на ИД в Северна Сирия – в провинциите Халеб, Рака, Латакия и Идлиб. Според някои данни той бил убит през ноември 2014 година, а ръководството на неговия отряд преминало в ръцете на друг човек.

"Ислямска държава" взе заложници в болница в Рамади

Бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" са взели за заложници десетки медици и пациенти в болница в иракския град Рамади,...

Държавният департамент на САЩ е обявил награда от 5 милиона долара за информация, която може да помогне в залавянето на Батирашвили.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com