Подготвят частично отпадане на карантината в Ухан

4423
Подготвят частично отпадане на карантината в Ухан
Снимка: Getty

Партийни лидери в най-засегнатия от коронавируса китайски град Ухан заговориха за възобновяване на производството и на свободното движение на хора. За първи признаци, че блокадата намалява съобщават световните агенции.Според съобщение на правителството на засегнатата провинция Хубей, ще се използва мобилно приложение с цветен код за всеки жител. На хората със зелен код в райони със среден и нисък риск ще бъде разрешено да пътуват в провинцията, която от януари е под карантина.Намаляващият брой на заразените в Китай коментира и изпълнителният директор за извънредните ситуации на Световната здравна организация (СЗО) д-р Майкъл Райън. Според него Китай е постигнал истински успех в борбата с болестта и е обърнал тенденцията. Контролът на разпространението на болестта е вече в ръцете на обществото, а не на вируса, смята експертът от СЗО.

Междувременно китайският президент Си Цзинпин пристигна днес на първото си от началото на епидемията посещение в град Ухан, Централен Китай, съобщава AFP.

Началникът на ВМА не счита, че отсега трябва да има драконовски мерки за коронавируса навсякъде в България

Кризисният щаб ще разработи до утре (11 март) мерки как да се действа в областите с коронавирус и без засечени огнища. Това повтори на ...

Си направи изненадващата си визита в Ухан в момент, в който значително намалява броят на новите заразявания в Китай през последните седмици, което показва, че драстичните мерки за борба с коронавируса, предприети от китайските власти, дават резултат. Посещението му се тълкува като индикация, че епидемията е овладяна.

Китайският лидер пристигна със самолет в столицата на провинция Хубей, в която повечето населени места са под карантина от края на януари, съобщи китайската информационна агенция Синхуа.

Си прави инспекция на предприетите в Ухан мерки за борба с вируса и ще разговаря с лекари, военни, полицаи, социални работници, доброволци, пациенти и обикновени жители, отбелязва Синхуа.

Припомняме, че коронавирусът се появи през декември в Ухан, а след това започна да се разпространява в останалите части на Китай и в чужбина. С вируса се заразиха над 110 000 души по целия свят, а смъртните случаи са около 4000, повечето от които в Китай.

МВнР заради коронавируса: Не пътувайте до Италия, освен ако е крайно необходимо

Заради коронавируса, не пътувайте до Италия, освен при крайна необходимост. Това казва МВнР, след като повиши индекса на риска при пъту...

Броят на новите заразявания в Китай спада от ден на ден. Властите съобщиха днес само за 19 нови болни - най-ниската стойност, регистрирана от 21 януари. Седемнадесет от новите заразени са в Ухан, а другите двама са пристигнали от чужбина. За сравнение, през миналия месец стотици хора се заразяваха с вируса всеки ден.

Вижте още:

Президентът на Китай отиде в Ухан - явен знак, че епидемията там преминава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com