X
 
 

Пожар принуди Канбера да затвори летището си

536 0
Пожар принуди Канбера да затвори летището си
Снимка: Getty Images/Guliver
Пожарите в близост до австралийската столица Канбера затвориха летището на града, предаде БГНЕС. Пътническите полети бяха спрени, за да се направи път на самолетите, работещи по гасене на пламъците, съобщиха властите.

Високите температури и силните ветрове подхранват избухването на нови пожари в няколко области в Източна Австралия днес (23 януари), завършвайки период на почивка след няколко дни дъждове и по-хладно време. Страната се бори с безпрецедентна вълна от пожари от септември насам, които опустошиха редица общности и диви животни.

Пожарите в Австралия достигнаха столицата

Жители на австралийската столица Канбера бяха евакуирани след избухване на пожар в близост до летището. След няколко дни затишие, броят...

Полетите до и от столицата на Австралия бяха прекратени около обяд местно време в четвъртък, "за да се позволят авиационни пожарогасителни операции", заяви говорител на летището в Канбера пред АФП. Не е ясно колко дълго ще бъдат засегнати услугите, но терминалът не е евакуиран, каза говорителят.

Спешните служби в Канбера заявиха, че летището е било затворено "поради настоящите условия".

Пожар, горящ на юг от летището, излезе извън контрол, съобщиха властите и предупредиха, че той може да представлява заплаха за живота на хората, които са директно на пътя му. "Хората в тези предградия са в опасност и трябва да потърсят незабавно убежище с приближаването на огъня", предупредиха властите.

Пожарът досега е изгорил повече от 350 декара, докато втори фронт извън контрол пламна на запад от летището. Въпреки че летището се използва от противопожарни усилия за борба с огъня от няколко месеца, това беше първият път, когато операциите му бяха прекратени.

Резултатът от екологичното безумие на Австралия - пожарите

Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел. Това е заключението на австралийския журналист Тим Блеър, което той представя...

Междувременно австралийските власти са изгубили контакт със самолет, участвал в гасенето на горските пожари в щата Нов Южен Уелс в югоизточната част на страната, близо до Сидни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители