Появи се начин за лечение на болни от китайския вирус, смъртните случаи се увеличават

9831
Появи се начин за лечение на болни от китайския вирус, смъртните случаи се увеличават
Снимка: Getty

Китайската трансфузионна техника за преливане на плазма от излекувани пациенти с коронавирус COVID-19 се оказа ефективна при лечение на заразените пациенти, съобщава китайската държавна агенция Xinhua, позовавайки се на местни лекари.

Ефективността на новото лечение беше съобщена на пресконференция от ръководителя на болницата в Ухан, предаде БГНЕС.

Както обясниха експерти, в плазмата на някои хора, които са се справили с болестта, са открити антитела, които помагат в борбата с коронавируса.

Към 13 февруари има 59 493 потвърдени случая на заболяването, които са регистрирани в Китай, а 1 353 души са загинали. За последното денонощие има 116 смъртни случая, а новите разболели се са около 5000 души. Оказа се обаче, че има включени смъртни случаи, които не са потвърдени с ДНК тест и вероятно скоро ще има промяна в начина на водене на статистика.

Има ли полза от изолирането?

Експертът от Световната здравна организация Айра Лонгини отбеляза, че карантините могат само да забавят, но не и да спрат разпространението на болестта, съобщи ТАСС.

Лонгини, който е директор на Центъра за статистика на инфекциозните заболявания в Университета във Флорида, прогнозира, че новата зараза може да достигне 30% от населението на планетата. Експертът казва, че в момента всеки заразен човек предава вируса средно на двама или трима души, което може да доведе до факта, че най-малко една трета от населението на Земята ще бъде заразено.

"Тактиката на наблюдение и ограничаване няма да доведе до значителни резултати, освен ако способността на [вируса] да предава [от човек на човек] не се промени", каза още Лонгини, цитиран от Bloomberg.

Удар върху културата в Китай

МЗ: България е въвела ефективни мерки срещу разпространението на новия коронавирус

Днес, 13 февруари, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев участва в извънредно заседание на Съвета на здравните министри на ЕС. Н...

Забраненият град е затворен, Art Basel Хонг Конг е отменен: Епидемията от новия вирус затвори туристически обекти и отмени културни събития, както в Китай, така и извън него.

Докато провинция Хубей и столицата ѝ Ухан са най-силно засегнати, цялата страна е на ръба, а културните ѝ дейности почти замряха, пише Deutsche Welle.

Хонконгският панаир Art Basel, планиран за средата на март, който е един от най-известните панаири на изкуства в света и най-важният център за модерно изкуство в Азия, беше отменен и отложен за следващата година.

В източната част на китайската столица Пекин се намира оживеният квартал на изкуствата „Дашанци”, известен още като 798 Art Zone. Малките занаятчийски магазини изпълват улиците, а галериите показват изложби на стара фабрична площадка. Някои от най-известните художници в Китай показват тук съвременно изкуство и мултимедийни инсталации - от фотография и видеозаписи до картини и скулптури.

Хуанг Мин, китайска художничка, която вече е показвала своите работи в галериите в Берлин, има планове за самостоятелна изложба през юли в Германия. "Надявам се дотогава животът да се върне към нормалното“, казва художничката. "В момента животът тук протича, все едно някой е натиснал бутона за "пауза", споделя младата жена.

Голяма карантина във Виетнам заради китайския вирус, какво ще стане с китайската икономика?

Комуна във Виетнам от 10 000 души ще бъде поставена под карантина поради опасения от разпространението на новия коронавирус, предаде БГ...

Културната парализа засяга и събития извън Китай. Новогодишният концерт "Национални съкровища" на Китайската опера, който трябваше да се проведе на 19 февруари в Берлин, беше отменен, тъй като музикантите и изпълнителите нямат право да напускат страната. Китай силно ограничи участието си в 70-ия Берлински международен филмов фестивал, който започва на 20 февруари.

Много от основните туристически обекти в Китай, включително "Дисниленд - Шанхай", части от Голямата китайска стена, гробниците на Минг и Пагодата на Yinshan, затвориха вратите си за посетители.

През 2018 г. китайската туристическа индустрия генерира оборот от 900 милиарда долара (829 милиарда евро; 6,8 трилиона китайски юана), което допринесе с 11% за общия икономически растеж, според германския вестник Handelsblatt. Същата година около 63 милиона чуждестранни туристи са посетили Китай.

Какво разказва за ситуацията наш сънародник, върнал се преди 2 седмици от Гуанджоу - научете в този материал!

Какво стана след спешния Европейски съвет заради заразата - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com