X
 
 

Протестиращите в Хонконг се барикадират, използват катапулти и стрели срещу полицията

808 1
Протестиращите в Хонконг се барикадират, използват катапулти и стрели срещу полицията
Снимка: Getty
С дървени катапулти за изстрелване на бензинови бомби и лъкове и стрели, взети от складове, протестиращите в Хонконг съчетават нови тактики със средновековна техника, докато се противопоставят на полицията.

Пътищата във финансовия център бяха блокирани с бамбукови решетки тази седмица, докато подобни на Стоунхендж миниконструкции са изградени от изкопана пътна настилка.

Китай поиска престъпленията в Хонконг да бъдат наказани

Външното министерство на Китай настоя, че престъпленията, извършени по време на белязаните от насилие протести в Хонконг, трябва да бъд...

Университетите са се превърнали в епицентър на битката, като студентите - придружени от облечени в черно "храбреци" на фронтовото протестно движение - заявяват, че са били притиснати да се защитават в своите кампуси от заплахи от полицията.

Тъй като подвижната стачка осакатява транспортната система на известния френетичен град и подхранва вече интензивни сблъсъци с полицията, протестиращите обогатиха арсенала си от коктейли Молотов и тухли с невероятни за днешно време оръжия.

Сред тях са спортни уреди – копия, лъкове и стрели, взети от университетските складове, както и тенис ракети, за да връщат обратно изстреляните срещу тях гранати със сълзотворен газ.

Столове и матраци са изтеглени от общежитията на колежа за използването им като барикади или щитове срещу все по-масираните облаци от полицейски гумени куршуми.

Гигантски дървени катапулти са построени от нулата, а калтропи – промушени в три посоки с пирони пластмасови тръби, са положени, за да възпрепятстват напредването на полицаите пеша, заедно с лабиринти от тухли, за да затруднят силите на реда.

Протестиращи в Хонконг подпалиха човек (ВИДЕО, 18+)

Полицията в Хонконг обяви, че мъж е бил запален след разгорещен спор с маскирани продемократични протестиращи. Три видеоклипа бяха раз...

Около хиляда протестиращи чакаха в Хонконгския политехнически университет, докато в четвъртък следобед полицейско обвинение в следващите часове.

Кампусът е изправен пред тунела Cross Harbor - ключов маршрут между полуостров Калуун, който е свързан по суша с китайския континент и финансовия център на остров Хонконг.

Протестиращите затвориха прохода късно в сряда и докараха катапулт в пряка видимост към тунела, в случай че полицията се опита да преодолее барикадата.

"Ако дойдат по-късно, ще го заредим с тухли, коктейли Молотов и запалими стрели", каза 23-годишен протестиращ

Продължаващото близо шест месеца протестното движение без лидер остава характерно с изобретателност и колективни действия.

Полицай в Хонконг простреля протестиращ (ВИДЕО, 18+)

Хонконгски полицай простреля маскиран протестиращ в гърдите в понеделник сутринта, което даде нов импулс на протестите и поднови яростт...

В Политехническия университет в Хонконг студентите поставиха "митническа" бариера за претърсване на всички участници, включително медии. „Това е за да се предотврати проникването на цивилни [полицаи]“, заявил един от протестиращите пред репортер на АФП. „Не зная колко ефективно ще се окаже, но е по-добре от нищо“.

Полицията обвини протестиращите, че са превърнали китайския университет в Хонконг, един от най-престижните кампуси в града и сцена на сериозни сблъсъци във вторник вечерта, във "фабрика за оръжие".

"Истината говори сама за себе си", заяви говорителят на хонконгската полиция Джон Це пред репортери в четвъртък, обвинявайки "бунтовници" за хвърляне на бензинови бомби от мостове, случващи се на много места нападения и изстрелване на стрели по полицейски патрул.

В замяна протестиращите са изправени пред полицейски сили, въоръжени с палки, гумени куршуми, сълзотворен газ, водни оръдия и пистолети - протестиращ бе прострелян в понеделник от близко разстояние от пътен полицай.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Дими 1 Дими преди 1 месец Профил на трол?
    Според мен, нещата вървят много лошо в Хонконг. Китай, с характерната си бюрократична структура и разбирания, изобщо не иска да "влезе в час" със ситуацията, която касае хората, а не структурите или финансите...Хонконг имаше доста време да се ориентира и определи отношението си към новата за тях обществена система...Те явно са се опитвали да се приспособят, но са решили, че не вярват на институции виж още ›› те и имат нужда от свои представители там, от други демократични процедури и отношения...Техните искания не противоречат на Комунистическата теория, която китайците претендират, че реализират - дори напротив, борбите на комунистите започват именно за демокрация, която в последствие се изражда в отвратителна бюрокрация и липса на човешко разбиране...След като китайското управление и комунистическата им партия не разбират толкова базисни неща, най-добре и най-достойно би било за тях да напуснат политическата сцена, като обявят нови избори с участието на много различни партии, след които да разформират тяхната партия като при това обявят, че винаги са готови да помагат на всеки с експертен съвет...Това би било едно добро решение за развитието на Китай...Всяко нещо има своето начало и своят край и най-добре е ако този край е достоен!...Това също се отнася и за нашето БСП, което още се клати на политическата сцена - тези хора не са политици и трябва да напуснат политиката и най-добре е това да стане по един достоен начин..
Св. мъченик Марин
Св. мъченик Марин

Свети Марин живеел при царуването на Карин [римски император от 282 до 283 г.] и тъй като бил от благороден произход, въпреки младата си възраст...

Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...

Последно в Актуално