Размразяване на активи в замяна на оръжия: Сделка между Путин и Ким Чен Ун според NYT

3427
Размразяване на активи в замяна на оръжия: Сделка между Путин и Ким Чен Ун според NYT
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия се стреми да помогне на Северна Корея да получи достъп до международната финансова система в замяна на ракети и боеприпаси. Според The New York Times Москва вече е размразила севернокорейски активи на стойност милиони долари.

През последния месец Белият дом твърди, че разполага с доказателства, че Пхенян е доставил балистични ракети на Русия. Според анализ на британски мозъчен тръст в областта на сигурността Северна Корея също така е изпратила до 2,5 млн. броя боеприпаси в помощ на диктатора Владимир Путин за войната му в Украйна.

Още: Северна Корея дава ракети на Русия: Ето как Путин се сближи с Ким Чен Ун

Разширяването на това партньорство вероятно е окуражило Северна Корея, тъй като напоследък тя отправя поредица от агресивни заплахи.

Още: NYT: Русия ползва сравнително точни и модерни севернокорейски ракети срещу Украйна

Размразените активи са за милиони долари

Според служители на разузнаването на САЩ, цитирани от NYT, Русия е позволила отключването на 9 млн. долара от 30 млн. замразени севернокорейски активи, държани в руска финансова институция. Според тях тези средства ще бъдат използвани от Пхенян за закупуване на суров петрол.

Според служители на разузнаването севернокорейска подставена компания наскоро е открила сметка в друга руска банка, което показва, че Москва може да подпомага Пхенян в заобикалянето на санкциите на ООН, които забраняват на повечето банки да правят бизнес със Северна Корея.

Още: Сценарий: Путин прехвърля "Искандери" в Калининград с директна заплаха към НАТО

Санкциите осакатиха севернокорейската икономика и на практика отрязаха страната от международните финансови мрежи. Новата банкова сметка е открита в Южна Осетия - регион на Грузия, окупиран от Москва.

Снимка: Kremlin.ru

Исканията на Северна Корея

Високопоставен служител заявява за NYT, че тези договорености отговарят на очакванията на САЩ за това какво ще поиска Пхенян от Москва за оръжейните доставки, които Ким Чен Ун дава на Путин.

Според експерти достъпът до финансови мрежи е само една от точките в списъка с желания на Северна Корея. Пхенян се интересува най-вече от военни технологии от Русия - например сателитни технологии и ядрени подводници.

Още: Северна Корея ускорява изпитанията на балистични ракети

Санкции на ООН

Банковите споразумения биха могли да бъдат от решаващо значение за Северна Корея, която разчита на вноса, за да поддържа икономиката си. Взаимоотношенията с Москва могат да улеснят сделките както в рамките на Русия, така и извън нея. Северна Корея би могла да използва връзките на Москва с няколко държави, включително Турция и Южна Африка, които все още търгуват с Русия въпреки международните санкции заради войната в Украйна.

Още: Скрита национализация: Как руските власти изземват частния бизнес

Организацията на обединените нации и САЩ наложиха редица санкции на Северна Корея в отговор на забранените ѝ ядрени опити. Банковите санкции са предизвикателство за севернокорейците и причина те да прибягват до изобретателни начини за създаване на финансови мрежи, включително чрез използване на криптовалути.

Финансовите трансакции може да са по-приемливи за Русия, отколкото предоставянето на ядрени и други технологии на Пхенян. Сю Ми Тери, бивш анализатор на ЦРУ за Северна Корея, смята, че доверието между Путин и Ким не е толкова голямо, че Русия да "издаде ценните си тайни". Експертите смятат, че Кремъл ще действа предпазливо.

В допълнение към банковите отношения Русия може просто да обмени стоки, необходими на Северна Корея, в замяна на оръжия от Пхенян.

Още: Путин отново с покана да посети Северна Корея

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com