Русия планира кацане на Луната през 2029 г.

26692
Русия планира кацане на Луната през 2029 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

Полетът на руски космонавти и кацането на Луната е планирано за 2029 година, каза директорът на ракетно-космическа корпорация „Енергия“ Владимир Солнцев, предаде Газета ру.

„През 2029 година – полет на човек до Луната и приземяване на нея“, каза Солнцев по време на конференция в Москва за космическите технологии.

Руската авиация с рекорд по ударени "терористични мишени" в Сирия

Руската авиация е ударила 94 "терористични" мишени в разкъсваната от война Сирия през последните 24 часа. Това е най-големият брой раке...

Преди дни стана ясно, че Европейската и руската космически агенции възнамеряват да изпратят спускаем модул до неизследван регион на южния полюс на Луната. Това ще бъде само една от серия експедиции, които ще подготвят завръщането на хората на естествения ни спътник. Апаратът ще направи проучвания за наличие на вода и материали за производство на кислород и гориво, цитира агенция ''Фокус''.

Мисията, наречена “Луна 27” ще продължи изследователската програма на Съветския съюз, спряна в средата на 70-те години на миналия век, посочва за BBC News проф. Игор Митрофанов от Института за космически изследвания в Москва.

Първата експедиция ще бъде роботизирана. “Луна 27” ще се приземи на ръба на басейна Аиткен на южния полюс на естествения ни спътник. В региона на южния полюс има области, които тънат във вечна тъмнина. Това са някои от най-студените места в Слънчевата система. Те съдържат воден лед и други химикали, които са останали защитени от горещината на Слънцето. Една от главните цели е да се изследва потенциалното използване на тази вода като бъдещ ресурс и да се проучи каква информация съдържа тя за произхода на вътрешната Слънчева система. “Южният полюс на Луната не прилича на никое друго място, където сме били досега”, казва д-р Джеймс Карпентър, научен ръководител на проекта от страна на ЕКА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com