Русия прекрати важно споразумение със САЩ за военните действия в Сирия

6094
Русия прекрати важно споразумение със САЩ за военните действия в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Заради свален от американските ВВС през вчерашния ден изтребител Су-22 на сирийските военно-въздушни сили, Русия едностранно прекрати подписания със САЩ меморандум за сигурността на полетите на военни самолети над сирийска територия, предаде РИА Новости. С меморандума Москва и Вашингтон гарантираха коректния обмен на информация за акции над сирийска територия, за да не се стигне до инцидент, при който да бъде свален руски и/или американски изтребител.

Вчерашното сваляне на Су-22 е "военна агресия", обяви руското военно министерство. "Нееднократните действия на американските ВВС под предлог "борба с тероризма" са нарушение на международното право", пише в изявлението на руското военно министерство. От там определят свалянето на сирийския изтребител като "цинично нарушение на суверенитета на Сирия". Москва твърди и, че командването на американската коалиция, действаща на сирийска територия, не е използвала специалния канал за комуникация с Русия и не е уведомила Русия за акцията, с което прилагането на Меморандума за безопасността на военните полети над Сирия фактически няма смисъл. Русия настоява и за щателно разследване на случая от страна на САЩ.

Сирийските сили отбелязаха напредък в западната част на Ракка

Подкрепяните от САЩ сирийски бойци си възвърнаха първия западен район от град Ракка, станал известен като „последния бастион&ldqu...

Припомняме, че американски изтребител F/A-18E Super Hornet е свалил сирийски Су-22, който е бомбардирал бойците на "Силите на демократична Сирия" (СДС) южно от Табка (40 км от Рака). От американска страна обясниха, че са действали, за да защитят съюзниците си, след като не са успели да се свържат по кодирана честота с командването на силите на Асад, пише The New York Times. Американското издание напомня, че в региона на Ал Танф, Югоизточна Сирия, има американски гарнизон и Вашингтон обяви зоната за демилитаризирана, като предупреди армията на Асад да не я атакува.

Преди и след свалянето на изтребителя, "Силите на демократична Сирия" и сирийските правителствени части са влезли в наземни въоръжени сблъсъци. Именно тези две сили са част от общите усилия за превземане на Ракка, столицата на "Ислямска държава" в Сирия. Фактът обаче, че в региона са намесени различни интереси, пречи на ефективната кампания срещу Ракка. Освен силите на Асад и подкрепяните от САЩ бойци, сред които и много кюрди, в региона има и бойци на "Хизбула", както и шиитски милиции, подкрепяни от Иран. Повече за ситуацията научете в анализа на колумниста на Actualno.com Руслан Трад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нетаняху към Камерън: Израел сам ще взема решенията си

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Стотици евакуирани след изригването на вулкана Руанг в Индонезия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия