Руски военен блогър: Иран и Москва споделят технологии за бомби и ракети

2681
Руски военен блогър: Иран и Москва споделят технологии за бомби и ракети
Снимка: Getty Images

Свързаният с Кремъл руски „Телеграм“ канал „Рибар“ твърди, че Иран и Русия създават и споделят технологии за високоточни бомби, ракети за дронове и бойни самолети.

Информацията на военния блогър от 15 февруари косвено потвърждава съобщенията за продажби на ирански безпилотни самолети на Русия. "Рибар" пише, че Москва също така се е съгласила да закупи от Техеран над 100 000 артилерийски и минохвъргачни снаряда, особено 152-милиметрови.

Си Дзинпин: Китай, Иран и Русия са в противовес на американската мощ

Китайският президент Си Дзинпин подкрепи действията на иранския президент Ебрахим Раиси в "конфронтацията със Запада и САЩ". "Китай и И...

Информацията гласи още, че Иран разполага с големи запаси от 122-милиметрови снаряди за гаубици D-30 и ракетни системи за залпов огън BM-21 "Град". "Рибар" изказва предположение, че Русия може да използва ирански пълномощници и партньори в Иран, Ирак и Сирия и други неназовани държави за водене на бойни действия в Украйна.

Министърът на отбраната и логистиката на въоръжените сили на Ислямската република - бригаден генерал Мохамед Реза Аштиани - отделно от това потвърди на 15 февруари значително увеличение на производството и износа на местни отбранителни продукти. Аштиани заяви, че от март 2022 г. Иран е утроил производството и е увеличил петорно размера на износа, свързан с отбраната, пише в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Преди дни британският вестник The Guardian публикува материал, в който посочва, че след специална руска визита през ноември 2022 г. Иран е доставил на руснаците поне 6 военни дрона "Мохаджер", както и 12 "Шахед-191" и "Шахед-129".

Вчера Европейската комисия пък за първи път добави субекти от трети държави към санкциите на ЕС срещу Русия и пряко засегнат се оказа Иран. Иранската революционна гвардия предоставя на Москва безпилотни самолети "Шахед" за нападения срещу гражданската инфраструктура в Украйна, затова сега седем ирански компании попадат в списъка със санкционираните стоки с двойна употреба.

Почитат народите на Украйна и Иран на Берлинале

Берлинският кинофестивал, чието 73-о издание е в четвъртък, 16 февруари, ще почете с поредица от събития народите на Украйна и Иран, съ...

Междувременно иранският президент Ебрахим Раиси продължи визитата си в Китай. Вчера той изнесе реч пред местни учени в Пекин, като в нея похвали китайската инициатива "Един пояс, един път" и заяви, че иранските отбранителни способности имат за цел единствено да се противопоставят на доминиращите сили. Министърът на икономиката и финансите Ехсан Хандузи изрази отделно надежда, че посещението на Раиси ще засили китайско-иранското икономическо сътрудничество.

Свързаните с Иранската революционна гвардия (КГИР) медии представиха посещението на Раиси в Пекин като решение на влошаващите се икономически условия в Иран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com