САЩ гледат с безпокойство на възраждането на Ал Кайда

4868
САЩ гледат с безпокойство на възраждането на Ал Кайда

Изглежда, в Афганистан се възражда стар враг, тъй като тренировъчни лагери на "Ал Кайда" са започнали да никнат в страната. Това принуждава американските разузнавателни агенции и Пентагона да преценят дали САЩ отново може да станат мишена на тази терористична групировка, пише БГНЕС, цитирайки "Ню Йорк Таймс".

Повечето от новите тренировъчни лагери за терористи не са с размерите на тези, които бяха създадени от Осама бен Ладен преди 11 септември 2001 г. Ако те се бяха появили преди няколко години, щяха да бъдат изстреляни начело на списъка с потенциалните заплахи, който бива представян всеки ден на американския президент от разузнаването, коментира в. „Ню Йорк Таймс“. Днес тази заплаха е една от многото – и, според американски официални лица, дори не е най-спешната задача за решаване от Пентагона в Афганистан.

Водачът на "Ал Кайда" призова за повече камикадзе атаки на Запад

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал-Зауахири призова за индивидуални терористични атаки срещу САЩ и другите западни страни, предаде БГНЕС. ...

Устойчивостта на Ал Кайда в Афганистан изглежда свари неподготвени американските и афганистанските представители. До тази есен американските служители бяха концентрирали вниманието си основно върху преследване на укриващите се в пресечения планински район по границата между Афганистан и Пакистан командири на групировката.

Според в. „Ню Йорк таймс“ засега администрацията във Вашингтон дава малка гласност на намеренията си как ще се справи с новата заплаха от страна на "Ал Кайда", доколкото САЩ бързат да окажат помощ на правителството на Афганистан в сблъсъка с по-реалната опасност, която произтича от атаките на талибаните, на мрежата Хакани и разпростиращата се вече и към тази страна Ислямска държава. Но бивши представители на администрацията са по-склонни да говорят за проблема. „Притеснен съм от възраждането на "Ал Кайда" в Афганистан, защото ние ще сме в техния списък като цел“, каза Майкъл Морел, заместник-директор на ЦРУ до преди две години, чиято книга „Голямата война на нашето време“ се спира на усилията на администрациите на Буш и Обама за унищожаване на ръководния състав на "Ал Кайда". Според него възраждането на талибаните също трябва да предизвиква безпокойство, защото талибаните, както и преди, ще осигурят убежище и закрила за "Ал Кайда".

Според друг представител на администрацията активизирането на действията на "Ал Кайда" в Афганистан се дължи на пакистанските военни операции, които изтласкват терористите през границата обратно в Афганистан. В. „Ню Йорк таймс“ припомня, че през октомври американски и афганистански командоси предприеха мащабни операции за унищожаване на тренировъчен лагер на "Ал Кайда" в южната част на Афганистан, който според оценката на военни експерти, е бил най-големият, разкриван досега, прострял се на около 75 кв. км. и оборудван с различни укрепления и мрежа от тунели. При акцията бяха убити около 200 терористи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com