САЩ и Русия си разменят обвинения заради ударите по сирийските военни части

1938
САЩ и Русия си разменят обвинения заради ударите по сирийските военни части
Снимка: Getty Images/Guliver

Постоянната представителка на САЩ в ООН Саманта Пауър рязко реагира на изказванията на официалната представителка на руското Министерство на външните работи Мария Захарова. По-рано Захарова обяви, че американските удари по сирийската армия дават възможност да се направи изводът, че Вашингтон защитава терористичната групировка „Ислямска държава”.

„Официалната представителка на Русия, доколкото разбирам, по някакъв начин е стигнала до мисълта, че ние сме съучастници и дори се опитваме да защитим ИДИЛ (в САЩ официалните власти наричат със старото име „Ислямска държава”), каза Пауър.

„Наистина ли? Тази групировка обезглавяваше американски граждани. Ние ръководим коалиция от 67 страни, чиято цел е да бъде унищожена тази групировка”.

„ИДИЛ загуби 40% от своята територия. Ние се отнасяме сериозно, не играем игри. И тази официална представителка, която предположи нашето съучастие, всъщност трябва да се срамува”, смята американската дипломатка.

След като завърши своето изказване, което прочете, тя отказа да отговаря на въпроси на журналисти.

По време на свиканото по искане на Русия извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, заради нанесените удари от коалицията по части на правителствените сили в Сирия, Саманта Пауър не присъства на изказването на руския представител Виталий Чуркин, който й върна жеста по-късно.

От Белия дом изразиха съжаление във връзка с гибелта на сирийските военни при въздушните удари в събота, съобщи АП. Самолети на коалицията, водена от САЩ, за борба с групировката "Ислямска държава", причиниха по погрешка смъртта на 62 военни от правителствените войски.

Международната коалиция срещу групировката „Ислямска държава”, водена от САЩ, заяви в събота, че е бомбардирала, според нея, бойна позиция на джихадисти в Сирия. Операцията е била прекратена веднага, след като Москва е предупредила, че става въпрос за сирийски военни.

САЩ признаха за нарушения на примирието от сирийската опозиция

САЩ не отричат, че силите на опозицията продължават с нарушенията на примирието в Сирия, но не гарантират пресичането на такива действи...

„По-рано днес самолет на коалицията извърши бомбардировка в южната част на Деир-ез-Зор в Сирия”, се казва в комюнике на командването на американските сили в Близкия изток (Сентком).

"Силите на коалицията мислеха, че нанасят удари по бойна позиция на Ислямска държава, които следяха известно време преди бомбардировката. Ударът бе спрян незабавно, след като отговорните (служители) в коалицията бяха информирани от отговорните руски (служители), че е възможно целите - личният състав и колите - да са част от сирийската армия”, обяснява Сентком.

Оттам уточняват, че въздушният удар е извършен в зона, която е вече обстрелвана от коалицията. Руснаците са били предварително информирани за този удар от "професионална учтивост", за да се избегне рискът от инцидент между самолети на коалицията и руски самолети над Сирия, но това не е задължително.

"Сирия е театър на сложни операциите с различни военни сили и милиции, действащи в близък периметъра, но коалицията никога умишлено не е имала за цел сирийска военна част”, казва още Централното командване. "Коалицията ще проучи обстоятелствата на удара и ще види дали могат да бъдат извадени поуки”.

Дамаск и Москва обвиниха по-рано международната коалиция, водена от Съединените щати, за смъртоносната бомбардировка. Според неправителствената организация Сирийски наблюдател за правата на човека (СНПЧ), при тези удари са загинали най-малко 80 сирийски войници, докато Москва съобщава за 62 загинали и 100 ранени.

Умерената сирийски опозиция изгони дошли на помощ американски войници

Сирийската въоръжена опозиция откри огън срещу американски спецчасти в северния сирийски град Тел Абяд и изгони друг отряд на американс...

Бомбардировката се случва на петия ден от крехкото примирие, следващо споразумение между САЩ и Русия в опит да се намери решение на войната, която опустошава Сирия от 2011 година и досега е отнела живота на над 300 хиляди души.

Според информация, получена от сирийското командване в град Дейр-ез-Зор (източната част на Сирия), в резултат на удара са загинали 62 сирийски военнослужещи, а около 100 са ранени.

Официалният представител на руското Министерство на отбраната съобщи, че в събота „между 17:00 и 17:50 самолети на международната „коалиция срещу ИД” (два F16 и два A10), са нанесли 4 удара по части на сирийските правителствени войски, намиращи се в обкръжение на терористичната групировка „Ислямска държава”. „Самолетите на коалицията са навлезли във въздушното пространство на Сирийската Арабска Република от страната на иракската граница”, отбеляза генерал-майор Игор Конашенко.

Ударите, започнали в 17:00 часа, са прекратени в 17:50, предаде БГНЕС.

След това Дамаск обвини САЩ в нападение, а Русия демонстративно поиска събиране на Съвета за сигурност като отправи обвинения към водената от САЩ коалиция в преднамерено нарушаване на условията на примирието в Сирия. САЩ обвиниха Русия за същото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ето колко ще струва възстановяването на Газа

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com