САЩ открито заяви, че не желае да вижда Иран в Сирия

4313
САЩ открито заяви, че не желае да вижда Иран в Сирия
Снимка: Getty images/Guliver

"Легитимен акт на самоотбрана" - така съветникът по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън коментира военните удари на Израел в Сирия при посещението си в Израел. Според думите му, ударите са ставали всеки път, когато "Иран е прехвърлял ракетите и другото си смъртоносно оръжие в Сирия", пише Агенция "Фокус".

Ситуацията с присъствието на Иран в Сирия ще бъде обект на разговори между Болтън и съветника на Кремъл по националната сигурност Николай Патрушев. Двамата ще се срещнат в Женева.

В Сирия са воювали 343 руски генерали и 63 000 бойци

Министерство на отбраната на Русия огласи нови данни за количеството руски военнослужещи, участвали в сирийската операция. В сравнение ...

Описвайки ситуацията в Сирия като "неимоверно усложнена" предвид големия брой най-различни актьори в нея, Болтън допълни, че в центъра на американската политика в Сирия стои не само победата над "Ислямска държава", но елиминирането на иранското присъствие. Допълнително той уточни, че предишната администрация в САЩ, по времето на Обама, при борбата срещу "Ислямска държава" не е преценила, че "Иран има стратегически план за дъга на контрол от своя територия, през шиитските области в Ирак и Сирия, свързваща го с организацията "Хизбулла" в Ливан". "Това не е нещо, което желаем да видим", обобщи Болтън.

Именно по темата Иран Болтън съобщи и друго - че САЩ ще наложат нови санкции и от есента компании, които сега могат да търгуват в определени области с Иран чрез свои чуждестранни клонове, няма да могат да го правят. Ще се запази обаче свободният режим на търговия в сектори с хуманитарно значение - храни и лекарства.

Съветникът на Тръмп каза и друго - няма краен срок, в който да бъде представен дългоочаквания план на администрацията на САЩ за мира в Близкия изток. Той допълни, че палестинците се използват "като агенти на радикални лидери за техните собствени политически цели" и че когато планът бъде представен, те ще открият, че Тръмп иска да им даде шанс за достоен живот.

Същевременно Болтън каза, че не е обсъждано потенциалното признаване на претенциите на Израел към Голанските възвишения, въпреки натиска от Тел Авив за това.

Запада отново предупреди Асад за химическото оръжие

Съединените американски щати, Франция и Великобритания за пореден път обвиниха властите в Сирия в извършването на нападения с химическо...

"Чух за идеята, но няма дискусии за нея в правителството на САЩ. Със сигурност разбираме претенциите на Израел, че е анексирал Голанските възвишения, ние разбираме тази позиция, но няма промяна на позицията на Вашингтон", заяви Болтън.

Правителството на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху започна лобистки натиск спрямо Белия дом за признаване на анексията с аргумента, че разрушаването на реда в Сирия засилва претенциите на Израел над възвишенията като ключово необходими за неговата сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com