X
 
 

Сеизмолози от Япония: Очакваме цунами до 10 м в следващите 30 години

1461 0
Сеизмолози от Япония: Очакваме цунами до 10 м в следващите 30 години
В Япония през следващите 30 години очакват огромно цунами, предаде ТАСС. Според сеизмолозите вълната ще се появи поради трус по разлом на Нанкай в Тихия океан. Експерти от изследователската комисия по земетресения на японското правителство заключиха, че съществува опасност от мощен трус по разлом на Нанкай в Тихия океан. Бедствието може да се случи в следващите 30 години. То ще предизвика цунами с височина от 3 метра до 10 метра в обширни райони на страната. Това съобщи днес (25.01.20 г.) националният вестник Асахи Шимбун.

Отбелязва се, че огромната вълна ще удари брега на Япония от префектура Шизуока в централната част на държавата до югозападния остров Кюшу (повече от 1 000 километра от бреговата ивица). Според правителството на Япония земният трус и последващото цунами може да доведат до загиването на повече от 320 000 души и да причини щети на стойност над 2,3 трилиона долара. Общо природното бедствие може да засегне 40 от 47 префектури в Япония, където повече от 2,4 милиона домове ще бъдат разрушени от труса, цунамито и последващите пожари.

Мощно земетресение от 7,4 степен в Индонезия, опасност от цунами

Силно земетресение с магнитуд 7,4 удари на 133 километра северозападно от Кота Тернате, Индонезия, съобщи Американската служба за геоло...

Вероятността такава сеизмична активност да се прояви през следващите 30 години е около 70%. Според статистиката в този район се случват земетресения с магнитуд от 8-ма степен веднъж на 100-200 години.

Actualno.com

Етикети: