Северна Корея пак с ракетни тестове

2384
Северна Корея пак с ракетни тестове
Снимка: Getty Images/Guliver

Северна Корея изстреля няколко ракети към морето, като най-вероятно става въпрос за крилати ракети, според южнокорейските военни, предаде БГНЕС

"Многобройни снаряди", изстреляни от Мунчон в източната част на страната, се смятат за "крилати ракети с малък обсег на действие", се казва в съобщение на Съвместния щаб в Сеул, цитирано от АФП.

Северна Корея призова за по-строги мерки срещу COVID-19

Северна Корея призова за по-строги мерки срещу бързо разпространяващата се пандемия от коронавирус на среща, председателствана от лидер...

Тестът идва ден преди КНДР да отбележи 108-годишнината от рождението на своя основател Ким Ир Сен, дядо на сегашния лидер Ким Чен Ун. Той идва и ден преди провеждането на парламентарните избори в Юга и във време, когато вниманието на света е насочено до голяма степен върху пандемията от коронавирус, за която Пхенян настоява, че досега избягва напълно.

През последните години Северът многократно е тествал балистични ракети. Неговият арсенал включва ICBM (междуконтинентални балистични ракети), които са в състояние да достигнат до континенталната част на САЩ. За разлика от тях, крилатите ракети покриват малка височина - понякога само на няколко метра над повърхността, което ги прави трудни за откриване. Понякога силно маневрени, те се нуждаят от усъвършенствани системи за насочване, за да ги приведат към целите им.

Днешните ракети са изстреляни над Японско море, известно още като Източно море, преди да слязат към водата.

Северът е обект на множество санкции на Съвета за сигурност на ООН заради забранените си оръжейни програми. През последните месеци той проведе серия тестове на оръжие, често описвани като ракетни системи с множество изстрелвания, докато други ги наричат балистични ракети.

Ето как някои страни се борят успешно с коронавируса без крути мерки

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от край...

Пхенян е изстрелвал крилати ракети и в миналото. През юни 2017 г. той приветства успешния тест на това, което нарече "нов тип крилати ракети повърхност-море", предназначени да ударят "всяка вражеска група от бойни кораби", заплашваща Северна Корея. Това изстрелване удари цели в Японско море и се проведе в седмицата, след като два американски самолетоносача, "Карл Винсън" и "Роналд Рейгън", участваха във военноморски маневри в района. Тези ракети прелетяха около 200 километра, което според анализаторите е подобрение в сравнение с тест през 2015 г. с полет само на 100 километра.

Разговорите между Пхенян и Вашингтон до голяма степен са в безизходица, след като срещата на върха в Ханой се провали през февруари миналата година на фона на несъгласията за облекчаване на санкциите и това, от което КНДР би трябвало да се откаже в замяна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com