Северна Корея предложи на Иран "да се борят" заедно срещу САЩ

5128
Северна Корея предложи на Иран "да се борят" заедно срещу САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Северна Корея предлага на Иран "да се борят заедно срещу несправедливостта на САЩ“, съобщи председателят на иранския парламент Али Лариджани.

По-рано днес той остро разкритикува американските действия, включително по отношение на ядрената сделка с Техеран. Лариджани изрази мнение, че поведението на президента Доналд Тръмп показва неуважение към ООН, както и неспособността на Вашингтон да изпълнява международните споразумения.

Северна Корея готви нови ракетни изпитания

Американското и южнокорейското разузнаване са регистрирани признаци на подготовка на Северна Корея за нови ракетни изпитания, съобщава ...

Той сподели още, че американският държавен глава провежда "деобамизация" на САЩ. Използвайки този неологизъм, съставен от името на предишния обитател на Белия дом – Барак Обама - иранският политик каза, "Тръмп иска да унищожи всичко от предишната администрация на страната“.

БГНЕС припомня, че петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия се споразумяха с Иран зацялостен план за съвместни действия, насочен към спиране на ядрената програма на Техеран през юли 2015 г. Това споразумение предвижда премахването на санкциите, наложени от Иран от Съвета за сигурност на ООН, САЩ и ЕС, а в замяна на това азиатската страна обеща да ограничи ядрените си дейности, поставяйки ги под международния контрол. Сделката влезе в етапа на изпълнение през януари 2016 г. В момента обаче споразумението се намира в критичен момент, предаде БГНЕС.

Вечра президентът Доналд Тръмп обяви, че американската администрация е готова да излезе във всеки един момент от иранското споразумение, ако не успее да договори нови условия по него.

„В случай, че на нас не ни се отдаде възможност да достигнем до решение…, действието на споразумението ще бъде прекратено. То се намира под постоянно преразглеждане“, каза държавният глава и допълни, че решението за излизането от договора може да бъде взето във всеки един момент.

Северна Корея стояла зад масовата кибератака WannaCry

Изпълнителният директор на Microsoft Брад Смит заяви, че КНДР е отговорна за кибератаките с вируса WannaCry, който засегна повече от 20...

Позицията на САЩ обаче беше посрещната с неодобрение от Германия, Франция, Русия, Великобритания, които отказаха да подкрепят стратегията на Тръмп. За момента от групата „5+1“ единствено Китай не е излязъл с официално становище по въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com