Северна Корея се похвали с водородна бомба, два силни земни труса в КНДР след новината

6997
Северна Корея се похвали с водородна бомба, два силни земни труса в КНДР след новината
Снимка: Getty Images/Guliver

КНДР е разработила водородна бомба, която може да бъде използвана като бойна глава за новата междуконтинентална балистична ракета (МБР). Това съобщи южнокорейската информационна агенция "Рьонхап", която се позовава на Централната телеграфна агенция на Корея (ЦТАК).

Бомбата е била представена по време на инспекция от лидера Ким Чен Ун в Института за ядрени разработки. "Върховният лидер наблюдаваше как водородната бомба бе монтирана на МБР", казва се в съобщението, цитирано от БГНЕС. В него се подчертава, че нейната мощност може да варира от "десетки до стотици килотона", а всички компоненти са произведени на територията на страната.

Вашингтон и Сеул се договориха за засилване на натиска срещу Северна Корея

Президентите на САЩ и Южна Корея – съответно Доналд Тръмп и Мун Дже-ин – са се разбрали да подобрят противоракетната защита...

Съмненията дали Пхенян е успял успешно да намали размера на оръжията си и дали наистина има истинска водородна бомба остават, но от ЦТАК са цитирали Ким, който е заявил, че "всички компоненти на водородната бомба са произведени в Северна Корея, на 100 процента".

Междувременно две земетресения разтърсиха Северна Корея, като епицентровете са били в близост до основния комплекс, където се предполага, че се правят ядрени опити. Първият трус е бил много силен - 6,3 по скалата на Рихтер, а вторият е бил 4,6 по Рихтер, предаде Агенция "Синхуа". Моментално в Южна Корея е свикано спешно заседание, защото се предполага, че земетресенията са предизвикани от бомбени изпитания. Редица западни медии моментално съобщиха, че това е шести ядрен опит, извършен от Северна Корея, а информацията беше потвърдена от японското правителство. Пхенян пък заяви, че в 10:30 часа българско време ще направи "важно изявление".

На 29 август КНДР изстреля балистичната ракета "Хвасон-12", която прелет над японския остров Хокайдо и падна в Тихия океан, след като прелетя 2700 километра. Траекторията ѝ достигна височина от 500 километра. Тогава Япония не задейства противоракетната си система.

Разрешаване на кризата със Северна Корея може да стане само чрез преговори, според Путин

Руският президент Владимир Путин заяви, че преговорите са единствения начин за решаване на кризата около Северна Корея, пише Irish Inde...

Япония разполага с двустепенна система за противоракетна отбрана. Снабдени със системата Aegis кораби имат на въоръжение ракети-прихващачи SM-3, които трябва да свалят балистична ракета в средната част от нейната траектория. Ако това не стане, се задейства втора степен на ПРО с използване на системи Patriot PAC-3, които трябва да свалят балистичната ракета в крайния етап на траекторията ѝ. Обхватът на тази система не превишава няколко десетки километра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com