Ще има ли нов преврат в Иран, организиран от САЩ?

3958
Ще има ли нов преврат в Иран, организиран от САЩ?
Снимка: Getty Images/Guliver

В своето послание в Тwitter от 22 юли президентът на САЩ Доналд Тръмп каза следното: "За иранския президент Роухани: НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ ЗАПЛАШВАЙТЕ СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ИЛИ ЩЕ ПОНЕСЕТЕ ТАКИВА ПОСЛЕДИЦИ, КАКВИТО В ЦЯЛАТА СВЕТОВНА ИСТОРИЯ МНОГО МАЛКО СА БИЛИ ПОНАСЯНИ. НИЕ ВЕЧЕ НЕ СМЕ СТРАНАТА, КОЯТО САМО ЩЕ СЛУША НАЛУДНИЧАВИТЕ ВИ ДУМИ ЗА НАСИЛИЕ И СМЪРТ. ВНИМАВАЙТЕ!".

Оригиналното послание беше написано с главни букви, което за социалните медии е като да се крещи, вместо да се говори.

Тръмп търси начин да забрани на бивши топ разузнавачи достъп до секретна информация

Американският президент Доналд Тръмп обмисля отнемането на достъпа до секретна информация на няколко бивши ръководители на служби за ра...

Това беше рязък отговор на думите на иранския президент Хасан Роухани по-рано същия ден. Роухани каза, че ако Вашингтон "продължава да провокира" Техеран, Иран може да спре международните доставки на нефт през стратегическия Ормуки проток. "Не дърпайте лъва за опашката; винаги ще съжалявате за това", заплаши Роухани. "Война [с Иран] ще бъде майката на всички войни".

В днешния свят никога не можеш да бъдеш сигурен за това какво кой може или ще направи на другиго, но в друг туит на 23 юли Тръмп посочи факта, че отсъствието на ядрени опити от Северна Корея, както и на ракетни пускове е успех на дипломацията, базирана на силата

Ако се стигне до тази точка, Иран знае, че конфронтацията със САЩ ще бъде асиметрична. Това означава, че Иран би могъл да се изправи срещу проамериканските страни в района, особено Израел и Саудитска Арабия. Техеран също има способността да осуети или да се опитва да осуети всяка сделка, постигната между САЩ и Русия в Сирия, както е правил преди. Русия трябваше да включи Иран в процеса на Астана с Турция, когато Иран демонстрира разрушителния си капацитет в Алепо въпреки позицията на Русия.

Иран също оказва влияние върху Ирак, благодарение на американското нахлуване в страната и по този начин има способността да влоши положението в Ирак. Той може да извърши няколко удара в Европа или дори на американска земя, което би навредило на атмосферата за сигурност там, но това едва ли ще се случи.

Футболната топка, която Путин подари на Тръмп - с нелека съдба

Футболната топка, която руският президент Владимир Путин подари на американския си колега Доналд Тръмп на срещата им на 16 юли във финл...

От друга страна, Тръмп отправи доста необичайна заплаха, като каза: "Каквито в цялата световна история много малко са били понасяни". Например, максималното причинявано количество страдание е било, когато САЩ хвърлиха две атомни бомби срещу населението на японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 г., убивайки около 225 000 цивилни граждани, за да принудят японските военни да се предадат и да се сложи край на Втората световна война. Дали Тръмп има предвид такова страдание в днешния свят? Не искам да мисля така.

Все пак иранският народ също е страдал заради американски действия преди, точно след Втората световна война. ЦРУ, в сътрудничество с британското MИ6, беше този, който свали избрания премиер Мохамед Мосадък на Иран на 19 август 1953 г. Опитът на Мосадък да национализира петролните запаси на страната му от британската компания навреди на интересите на двамата стратегически съюзници. По искане на британския премиер Уинстън Чърчил, президентът Дуайт Айзенхауер упълномощи Алън Дълес, директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), което беше основано през 1947 г. Дълес възложи тази задача на екип, придобил опит в две преврат преди това.

Превратът в Сирия през 1949 г. беше първото участие на ЦРУ в свалянето на друго правителство. Майлс Копланд и Кермит Рузвелт (внук на бившия президент на САЩ Теодор Рузвелт) са отговаряли за това. Копланд и Рузвелт са имали роля и в преврата от 1952 г. в Египет, тъй като те насърчават Свободните офицери, водени от Мохамед Нагиб и Гамал Абдел Насър. Копланд в централата и Рузвелт в Иран извършиха преврата с подкрепата на Мохамед Реза Шах от Иран и уличните сили. Шахът върна правата върху петрола на страната си на британците и американците. Резултатът е първата ислямска революция в световната история, която се състоя през 1979 г. в Иран. Книгата на Стивън Кинцер от 2008 г. "Цялото шахско войнство: Американски преврат и корените на близкоизточния терор" обяснява събитието подробно.

Или президентът Тръмп има предвид нещо по-лошо от преврат, за да накаже теократичния режим в Иран.

Във всеки случай, историята се повтаря за тези, които не знаят да черпят уроци от нея.

Отчаяният опит на Юнкер срещу търговската война на Тръмп

Председателят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер се отправя в сряда към Вашингтон в последен опит от страна на Европа за успок...

Автор: Мурат Йеткин, „Хюриет дейли нюз“, превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Северна Корея тества две мощни ракети

Убити и ранени при бомбардировка в Ирак

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com