Си Дзинпин планира "реч за мира" на 24 февруари, разкри италиански министър

2124
Си Дзинпин планира "реч за мира" на 24 февруари, разкри италиански министър
Снимка: Getty Images

Китайският президент Си Дзинпин ще произнесе "реч за мира" по повод годишнината от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Това заяви в петък италианският външен министър Антонио Таяни.

Очевидно, с този ход Си продължава линията на Пекин да призовава двете страни да сключат мирно споразумение, като същевременно избягва да осъжда своя съюзник Русия.

Си Дзинпин: Китай, Иран и Русия са в противовес на американската мощ

Китайският президент Си Дзинпин подкрепи действията на иранския президент Ебрахим Раиси в "конфронтацията със Запада и САЩ". "Китай и И...

Антонио Таяни заяви пред радио RAI 1, че е използвал срещата с китайския си колега Ван И в Рим този четвъртък, за да призове Пекин да използва всичките си сили, за да убеди Москва да прекрати войната, като същевременно осигури независимостта на Украйна.

"Той ми каза, че Си ще произнесе реч за мира на годишнината от нахлуването в Украйна", разкри Таяни, цитиран от "Ройтерс".

ОЩЕ: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20

Запитан за коментарите на Таяни, говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин заяви, че не може да даде информация. "Позицията на Китай по отношение на ситуацията в Украйна е последователна и ясна", заяви говорителят на редовен брифинг.

Седмици преди инвазията Русия и Китай се бяха договорили за партньорство без ограничения и се сближаваха в рамките на една ос от нации, която се опитва да балансира глобалното влияние на САЩ. След началото на войната Пекин отказва да осъжда пряко агресията на Владимир Путин, но няколко пъти отправи остри призиви за неизползване на ядрено оръжие.

Зеленски кани Си за преговори

Украинският президент Володимир Зеленски е изпратил писмо до китайския лидер Си Дзинпин с покана за преговори, което беше предадено в Д...

Италия, под ръководството на премиера Джорджа Мелони, подкрепя Украйна, въпреки че вътре в самото правителство се виждат и проруски настроения. Главно те идват от бившия министър-председател Силвио Берлускони.

ОЩЕ: "Ако бях премиер, нямаше да търся среща със Зеленски": Изказването на Берлускони, което предизвика вълна от коментари

На въпрос за партньорството на Италия в колосалния търговски проект на Китай "Един пояс, един път", Антонио Таяни заяви, че Рим прави оценка по въпроса и ще реши как да действа в подходящия момент. През 2019 г. Италия стана първата голяма индустриална държава, която се присъедини към инициативата, но досега от пакта, който трябва да бъде подновен през 2024 г., не е произлязло почти нищо.

Миналата година, преди да бъде избрана, министър-председателят на Италия Джорджа Мелони заяви, че не желае да подкрепя китайската експанзия в Италия или Европа.

Прокитайският икономист Микеле Гераци, който през 2019 г. беше заместник-министър в италианското министерство на промишлеността, заяви, че Рим трябва да поднови меморандума в свой собствен интерес.

Зеленски отхвърли сделка с Путин за територии: Няма да има компромис

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли възможността да се откаже от каквато ѝ да е територия, принадлежаща на страната му, з...

През декември Европейската комисия представи план, наречен Global Gateway, за инвестиране на 300 млрд. евро в световен мащаб до 2027 г. в инфраструктурни, цифрови и климатични проекти като по-добра алтернатива на китайската инициатива "Един пояс, един път".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия