Си Дзинпин: Ще продължим с политиката на откриване, никой не може да ни диктува как да действаме

2897
Си Дзинпин: Ще продължим с политиката на откриване, никой не може да ни диктува как да действаме
Снимка: Getty Images/Guliver

Реформите и отварянето на Китай към света не са лесни и могат да срещнат невъобразими бури, заяви китайският президент Си Дзинпин в реч по случай 40 години от началото на реформите в Китай и отварянето на страната към света, предаде Reuters.

Той обеща, че Пекин ще подкрепя държавната икономика, като в същото време се насочва развитието на частния сектор. Китай ще положи още повече усилия за откриване към света и за прилагане на големи реформи. "Отварянето води към прогрес, а затварянето - към назадничавост", подчерта китайският президент.

Китай отлага наказателните мита за американски коли

Китай съобщи, че ще отложи налагането на наказателни мита върху произведените в САЩ автомобили и авточасти за три месеца от 1 януари, п...

Никой обаче не може да диктува на Китай какво трябва да прави или да не прави, добави Си на фона на продължаващия от месеци търговски конфликт със САЩ, отбелязва AFP.

Китайската подкрепа за държавния сектор е една от темите, по които Пекин има противоречия с Вашингтон, подчертава Reuters.

Търговският конфликт накара някои китайски предприемачи, правителствени съветници и аналитични центрове да призовават за по-бързи икономически реформи и освобождаване на частния сектор от правителствен контрол.

Политиката на реформите и откритостта и на социализма с китайска специфика стана епохален етап на пътя към националното възраждане на Китай, подчерта Си Дзинпин на тържественото събрание. Като други важни етапи той посочи създаването на Китайската комунистическа партия през 1921 г. и създаването на Китайската народна република през 1949 г., отбелязва ТАСС.

Китайският парламент преизбра Си Дзинпин за ръководител на Централния военен съвет

В събота си Дзинпин беше преизбран за председател на Централния военен съвет на Китай - най-високият държавен пост, свързан с управлени...

"Реформите и външната откритост са велика революция в историята на китайския народ и на китайската държава" и дадоха импулса на големия пробив в прилагането на социализма с китайска специфика, подчерта китайският президент.

Според китайската историография политиката на реформите и откриване към света е започнала след пленум на ЦК на Китайската комунистическа партия, състоял се в периода от 18 до 22 декември 1978 година. Тя е инициирана от "архитекта на реформите" Дън Сяопин и неговите сподвижници, част от така наречената група на "прагматиците" в китайското ръководство.

В името на глобалния мир и развитие китайското правителство ще се придържа твърдо към политическия курс на трансформация и засилване на откритостта, заяви Ван Хунин, член на Постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия. "Ще осъществим великата мечта на китайския народ в името на благополучието на народа, мира и развитието по цял свят. С общи усилия ще съдействаме на развитието, неуморно ще се борим за формирането на човечество, обединено от обща цел", обеща той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com