Сирия също ще се присъедини към Парижкото споразумение за климата

1794
Сирия също ще се присъедини към Парижкото споразумение за климата
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирия има намерение също да се присъедини към Парижкото споразумение за климата. Ако това стане САЩ ще бъдат единствената държава извън него, след като Никарагуа също се включи в договора по-рано миналия месец.

„Ще се присъединим към Парижкото споразумение“, заяви сирийски делегат по време на пленарно заседание от конференцията на ООН за климата, която се провежда в Бон, Германия, цитиран от неправителствената организация „IndyAct“, следяща провеждането на заседанието.

Световни лидери се събират за конференцията на ООН за климата

Двадесет и третата сесия по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата започва днес в Бон. В рамките на събитието, което ще ...

„Разбрахме, че правителството на Сирия обяви днес намерението си да се присъедини към парижкото споразумение“, потвърди пред агенция „Франс прес“ говорителят на ООН Ник Нътал.

Сирия ще стане 197-та държава, която ще подпише споразумението, които си поставя за задача да ограничи глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий.

Страната не стана част от договора, който беше подписан през 2015 г., тъй като нейни представители не можаха да участват в тогавашната конференция заради продължаващата война в страната. От своя страна Никарагуа тогава отказа да подпише, тъй като не беше съгласна с условията по споразумението.

По-рано тази година САЩ обявиха, че имат намерение да се оттеглят от договора, „освен ако президентът не установи (наличието на) условия, които са по-изгодни за американския бизнес, работници и данъкоплатци“. От администрацията на държавния глава Доналд Тръмп обаче не уточниха какви могат да са тези условия.

Калифорния подписва климатична спогодба с Китай, пренебрегвайки Тръмп

Китай и американският щат Калифорния подписват днес спогодба за разработването на „чисти“ енергийни технологии, за сътруд...

„Това означава, че Тръмп се намира в идеалната изолация – никой не иска да бъде в неговата компания“, заяви Алдин Майър, климатолог към Съюза на разтревожените учени във Вашингтон

От Париж съобщиха, че по повод втората годишнина от сключването на договора ще бъде организирана мащабна международна среща, посветена на климата. От Елисейския дворец посочиха, че на нея са поканени около 100 държави, като се очаква участие да вземат 2000 души.

От кабинета на Еманюел Макрон заявиха, че „все още не е поканен“ американския президент Доналд Тръмп. Той неведнъж е посочвал, че не одобрява условията, при които САЩ участват в договора. След идването си на власт той обяви оттеглянето на страната от него, което трябва да стане най-късно през 2020 г. Според договора нито една страна по него не може да се оттегли от него, преди да изтекат три години от встъпването му в сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com