Сирийска рок банда с неочаквано "изгнаническо турне" през Европа

9099
Сирийска рок банда с неочаквано "изгнаническо турне" през Европа

Подобно на десетки хиляди от техните сънародници, които бягат от войната в родината им, членовете на сирийска рок група, избягали в Ливан, предприеха опасно пътуване, за да достигнат до Европа. АФП разказва историята им.

Но тяхното пътуване, превело ги през пет държави, доведе до неочаквано „изгнаническо турне“ по пътя към тяхната крайна дестинация – Германия.

САЩ потвърди, че американски специални части подпомагат кюрдските сили в Сирия

Американски части от силите за специални операции се намират в Сирия като помощна сила към кюрдските отряди, борещи се срещу „Исл...

„Всички сме хора, благодаря ви, че дойдохте!“ поздрави публиката в Загреб Анас Магреби, вокалът на „Хобз даула“ („Народният хляб“).

Алтернативната рок банда от Дамаск бяга в съседен Ливан през 2013 година, егодина след като член на групата е убит. Но през август тази година Магреби и двама други членове на групата решават да опитат да стигнат до Западна Европа, за да продължат кариерата си.

„В Бейрут осъзнахме, че трябва да продължим…но когато човек държи сирийски паспорт е сякаш не носи нищо в себе си, безполезен е. Бяхме принудени да пътуваме незаконно“, разказва пред АФП Магреби в навечерието на концерта „От Сирия с любов“ в клуб Mocvara на 23 септември.

25-годишният вокалист си припомня несигурността по време на пътуването, напъхан в микробус по турските пътища, плаващите лодки към гръцки остров, промъкването под проливен дъжд през храстите и лозята по Балканите.

Към тях се присъединяват още петима сирийски музиканти.

Руски военни части се разполагат в сирийския град Хама

Руски военен персонал, придружен от конвой с оборудване е пристигнал в сирийския град Хама като поредна стъпка на Москва към разрастван...

Въпреки всичко, младият мъж с усмивка си спомня най-забележителните моменти.

Те включват разпространение на CD-та на групата на туристи на плажа на гръцкия остров Лесбос, където пристигат заедно с 23 други бежанци на гумена лодка. В други случаи раздават дискове и на полицаите, които ги посрещат на бензиностанция в Илок, малък град в Източна Хърватия.

„Да бъдеш задържан там, в полицейския участък и полицаите да слушат музиката ти, които говорят за свобода е забележителен момент. Това е по-скоро иронично!“, казва Магреби. „По време на това пътуване ние израснахме толкова много, че едновременно сме и млади, и възрастни.“

Европейският дебют на групата се състои неочаквано един ден в Кътина, малко градче на около 60 километра югоизточно от Загреб. Организаторите искат от тях да свирят пред местно училище. Свирят с чужди инструменти, защото са принудени да продадат собствените си, за да финансират пътуването си.

„Повечето от публиката бяха хървати. Радваха се и ние се радвахме“.

Хиляди бягат от насилие срещу местни общности във Филипините

Правозащитни организации обвиниха филипинската армия в тормоз и убийства на членове на местни общности, хванати в капана на продължаващ...

Един от тях, Петър Варат, харесва толкова концерта, че идва да ги слуша отново в Загреб. След хърватската столица, следващият концерт е в неделя в Любляна, словенската столица. Там са поканени от босненската рок банда Dubioza Kolektiv.

„Средствата за масова информация продължават да насърчават образа на бежанците като бедни хора с тъжни лица, чакащи храна и покрив. Много повече е от това. Онова, което се случи в Сирия е много повече. Един цял народ, културна и цивилизована нация, е изгонена от страната си.“

Музикантите се надяват да продължат кариерата си в Берлин и да се свържат с колегите им, останали в Бейрут. Първият албум на групата, разказва Магреби, е посветен на младите хора, свидетели на революцията. Следващият ще е повлиян от сегашното им пътуване.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com