Славчо Велков: Ердоган се спаси заради турския народ, но го постави в огромна опасност

9253
Славчо Велков: Ердоган се спаси заради турския народ, но го постави в огромна опасност
Снимка: Getty Images/Guliver

Реджеп Ердоган направи един изключително полезен и смел за себе си ход, но не и за народа си, защото го изправи пред дулата на танковете. Това заяви експертът по антитероризъм Славчо Велков.

Според Велков фактът, че Ердоган е успял да избегне арест и дори покушение и за няколко часа е бил решаващ. Появиха се позиции на натовски държави, Барак Обама официално подкрепи Ердоган и шансовете на превратаджиите паднаха драстично, каза Велков. Той заяви и, че ако армията изцяло участваше на страната на преврата, то тогава резултатът щеше да е друг.

Обама подкрепи Ердоган

Президентът на САЩ Барак Обама призовава всички сили в Турция да подкрепят демократично избраното правителство на президента Реджеп Тай...

Бившата дясна ръка на Ердоган – Фетуллах Гюлен, се опита да направи това, което витае във въздуха от години. През 2014 година също имаше опит за преврат, но тогава той беше пресечен в зародиш, посочи Илхан Андай, собственик на сайта „Родопи 24” пред Нова телевизия. Имаше много арестувани привърженици на Гюлен, но той е много силен и все още има хора на възлови позиции в Турция, подчерта Андай.

По думите на Илхан Андай сегашният опит за преврат е по-различен, ако Фетуллах Гюлен стои зад превратаджиите. Ако Гюлен е организатор, то говорим за сблъсък между един ислямист и друг ислямист. Да не забравяме, че Ердоган и Гюлен дълго време бяха заедно, подчерта Андай. Той предположи, че отново ще поиска екстрадиране на Гюлен от САЩ, където проповедникът живее. Славчо Велков обаче посочи, че Фетуллах Гюлен се е разграничил от преврата още в началото.

Със сигурност учредителите на партия ДОСТ са много по-доволни от случилото се снощи, отколкото ДПС, би казал някой от обкръжението на Лютви Местан, смята Андай. Той обаче официално посочи, че и ДОСТ, и ДПС ще осъдят преврата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия