Спад в раждаемостта в Китай

1149
Спад в раждаемостта в Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

Броят на регистрираните раждания в Китай през 2020 г. е спаднал с близо една трета от общия брой на ражданията, отчетени година по-рано, което е знак, че отпускането в строгата политика на семейно планиране на страната не успява да предизвика бейби бум, съобщи АФП.

След десетилетия на "политика за едно дете", Пекин промени правилата през 2016 г., за да позволи на семействата да имат две деца, тъй като нарастваха страховете от бързо застаряващото население на Китай и намаляващата работна сила, предаде БГНЕС.

Данните от Министерството на обществената сигурност показват, че са регистрирани 10,04 милиона раждания през 2020 г., което е с 15 процента по-малко от съобщените в началото на миналата година данни за 2019 г.

През същия месец официалното бюро за статистика отчете по-висока цифра от 14,65 милиона бебета, родени през 2019 г. - повече от 30 процента над последните данни за ражданията, съобщени тази седмица.

Частна китайска компания изстреля „умна” ракета-носител

Китайската компания One Space Technology извършила нов суборбитален полет с ракетата OS-X6B. За направата на нейните компонентите е изп...

Данните сочат също, че броят на ражданията намалява четвърта поредна година.

Броят на регистрираните раждания обикновено е по-нисък от реалния брой на ражданията, обявяван по-късно в Китай, тъй като не всички родители регистрират децата си веднага. Според данните балансът между половете е 52,7% момчета и 47,3% момичета.

Един потребител на китайската платформа Weibo отбеляза, че числото на ражданията е "по-ниско от броя на хората, полагащи изпит за прием в колежа", като добави, че стареенето ще стане по-сериозно през следващите десетилетия.

Друг нарече ниския процент "най-голямата криза, пред която е изправена китайската нация".

Китай въведе политиката за едно дете в края на 70-те години в драматични усилия да забави бързия растеж на населението, преди да промени ограниченията през 2016 г.

Китай одобри нова ваксина срещу коронавирус

Държавната администрация за контрол на фармацевтичните продукти на Китайската народна република одобри инактивирана нова ваксина срещу ...

Но промяната все още не е довела до бейби бум, като китайките, които вече имат право да раждат по две деца, често отлагат или избягват раждането, а младите двойки обвиняват за въздържането си нарастващите разходи и недостатъчната политическа подкрепа за семействата.

"Ако цялото общество гледа на раждането като на болка, тогава има проблем в това общество", предупреди друг потребител на Weibo.

Демографските експерти са изчислили, че може да отнеме 15 години, докато политиката за две деца има осезаем ефект върху броя на населението. Междувременно се очаква китайските пенсионери да наброят 300 милиона до 2025 година.

Китайски медии през декември цитираха министъра на гражданските въпроси, който каза, че коефициентът на плодовитост в страната се е "снижил опасно".

Каква е ситуацията с раждаемостта в България ВИЖТЕ ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com