Стотици ислямски джихадисти са на източната граница на Турция

7611
Стотици ислямски джихадисти са на източната граница на Турция
Снимка: Getty Images

Стотици бойци от разбитите отряди на ДАЕШ /Ислямска държава/ в Сирия са струпани до турската граница в провинция Идлиб с цел да се прехвърлят при семействата си в Европа.

За заплахата от нахлуването им на турска територия и завръщането им в Европа съобщава британският „Гардиън“, цитиран и от медиите в Турция. ДАЕШ изгуби голяма част от териториите, които държеше под свой контрол и поради това чуждестранните бойци са концентрирани в граничещия с Турция Идлиб. Но няколко дузини други успяха да се прехвърлят и се установиха в източните турски градове, твърди авторът Мартин Чулов, наблюдател за Близкия Изток при британския всекидневник.

Най-много ислямисти в Европа има във Великобритания

Според координатора на ЕС по борбата срещу тероризма Жил де Керхов Великобритания е дом на около 35 000 ислямистки фанатици – пов...

Припомняме, че по-рано днес, 13 септември, лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Манферед Вебер посочи Турция като заплаха за ЕС, казвайки, че на границата на ЕС от Изток има 100 000 военни.

Въпреки жестокия контрол и охраната на границата, 4-има екстремисти от Саудитска Арабия от началото на септември вече са в градове в Източна Турция, след като са заплатили по 2 000 долара на трафикантите. Голяма част от бягащите от Сирия джихадисти имат намерение през Турция да преминат в Близкия Изток, Северна Африка и Европа. Според свидетелски разказ на 26-годишния саудитец Ебу Саад, успял да избяга в края на август, около 300 бойци от ДАЕШ в момента се намират в северната част на Идлиб при водачи на Ел Нусра. Повечето от тях са от Саудитска Арабия, но има и доста от Европа, Мароко и Египет.

„С намерението да избягат от Сирия в Идлиб има около 300 бойци. Някои са готови да преминат и през ада, но поне още веднъж да се видят със семействата си. Вече никой не вярва в ДАЕШ. Всеки от тях има причина за бягството си и те, както и аз, искаме да се завърнем. Много от тях си дават сметка за това, че бяха използвани от групировката, за която се сражаваха заедно. Другите не се доверяват и на Ел Нусра. Вече няма много бойци, които да вярват, че ДАЕШ е бил правилният им избор“, казва Ебу Саад, предаде БГНЕС.

Разузнавателните служби са под тревога, тъй като е неконтролируема заплахата от джихадистите, бягащи от миналата година от Ирак и Сирия. Авторът Чулов цитира неназовани представители на френската държава, според които граждани на Франция, присъединили се към ДАЕШ, предпочитат да умрат в сражение, но не и да се завърнат обратно. В Ирак и Сирия на страната на ислямските терористи от ДАЕШ се бият 2 500 европейски граждани, казва координаторът за борбата с тероризма при ЕС Жил де Керков, цитиран от турския „Хюрриет“. Това налага много по-силно сътрудничество на частите от международната коалиция в рисковите зони, смята той. Според него много скоро ще има и достъп до информация за тях на базата на пръстови отпечатъци и биометрични данни, а това е абсолютно необходимо, тъй като компромиси при завръщането им в Европа не следва да се допускат.

17 загинали при ислямистката атака в Буркина Фасо

Седемнайсет души са били убити при неделната атака на ресторант в Уагадугу, извършена от предполагаеми ислямисти, съобщи правителството...

„В боевете в размирните райони в Ирак и Сирия участваха 5 000 европейски граждани. От тях 1 500 се завърнаха в Европа и близо 1 000 умряха. Някои от останалите 2 500 европейци ще загинат в конфликтите, а други ще бъдат избивани, защото ДАЕШ няма да толерира отцепниците“, коментира Де Керков. Той прогнозира, че не се очаква броят на завръщащите се в Европа джихадисти да бъде голям, тъй като те ще се преориентират към конфликтни райони като Сомалия и Йемен.

„В това отношение ДАЕШ промени стратегията си, вече не привлича европейски терористи към частите си в Сирия и Ирак, а им заповядва да извършват нападения в страните, в които живеят. Планираните атаки ще бъдат по-малки и поради липсата на логистика с по-малка тежест, но и много повече на брой“, смята координаторът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com