X
 
 

Свидетелски показания - Китай стерилизира жени от уйгурското малцинство

4366 0
Свидетелски показания - Китай стерилизира жени от уйгурското малцинство
Снимка: Getty Images / Guliver
Китай стерилизира жени от малцинствата, които са затворени в т.нар. лагери за превъзпитание, пише австралийския сайт News, цитиран от БГНЕС.

Една жена, прекарала повече от година в такъв затвор разказва пред френската телевизия France 24, че редовно им биели инжекции.

"Ислямска държава" заплашва Китай с "реки от кръв"

Естремисти от "Ислямска държава" от китайското уйгурско малцинство заплашиха да се завърнат по родните си места и да "пролеят реки от к...

"Трябваше да подадем ръка през процеп във вратата на килията. Скоро осъзнахме, че след инжекциите месечният ни цикъл спря", казва 54-годишната Гулбахар.

Гулбахар и ще 50 жени били натъпкани в тясна килия "като парчета месо", разказва бившата затворничка.

Пред форум на Amnesty International друга затворничка, 30-годишната Меригул Турсун, също каза, че е била стерилизирана, без да разбере. Китайците ѝ дали коктейл от различни лекарства, докато била в "център за превъзпитание" през 2017 година. След като била освободена, тя избягала в Съединените щати. Лекарите там ѝ казали, че е стерилизирана и не може да има деца.

И двете жени са мюсюлманки от уйгурското малцинство в Китай. Това е етническата група, която най-често попада под ударите на китайското "превъзпитание".

Близо 30 са жертвите досега, вследствие на тайфуна в Китай

Близо 30 вече са жертвите на тайфуна "Лекима", ударил източен Китай, съобщиха местните власти. Спасителните екипи продължават да издирв...

Около 1 милион уйгури са държани в различни затвори, лагери и центрове за задържане в Китай.

И по-рано жени от това малцинство са разказвали, че китайските власти ги принуждавали да правят аборти, понякога в напреднала бременност.

Китай казва, че задържаните в центровете "представляват риск от бъдещ екстремизъм", въпреки че не са им повдигнати обвинения и не са осъдени за престъпление.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители