X
 
 

Съдът за трагедията във Фукушима: Няма виновни (СНИМКИ и ВИДЕО)

1250 0
photo of Съдът за трагедията във Фукушима: Няма виновни (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Gettyimages.com
8 години след ядрената катастрофа във Фукушима, по случая има само едно наказателно дело. Днес то намери развръзката си с оправдателни присъди за единствените трима обвинени след бедствието, предизвикано от цунами вследствие на земетресение през март 2011 година.

Японски съд оправда тримата бивши шифове от ТЕРСО, фирмата-оператор на АЕЦ Фукушима. Това са бившият председател Цунехиса Кацумата на 79 години и вицепрезидентите Сакае Муто, 69г. и Ичиро Такекуро, 73г, съобщи BBC.

За пръв път - стартира изваждане на ядрено гориво от поразен реактор във "Фукушима"

Операторът на японската ядрена централа "Фукушима" TEPCO започна да вади ядрено гориво от един от реакторите, които се стопиха при голя...

Мотивите на съда все още не са публикувани. Очакват се сроко.

Те бяха обвинени, че въпреки че са знаели за опасностите за централата от вълна цунами, не са предприели необходимите действия, за да предпазят живота на хората.

Въпреки че никой не е загинал директно при ядрения срив, повече от 40 души починаха след това в болница, а други 13 бяха ранени при водородни експлозии в централата. В резултат са починали 44 души, за които се търсeше отговорност на обвинените, пише BBC.

В по-широк мащаб бедствието доведе до евакуацията на над 470 000 души, а близо 18 500 загинаха или са безследно изчезнали след инцидента.

Първи смъртен случай от радиация след аварията във "Фукушима"

Япония потвърди първия смъртен случай заради излагане на радиация на служител на опустошената при авария преди седем години атомна елек...

В своя защита тримата обвинени твърдят, че данните, които са имали по това време, не са били благонадеждни, предаде БГНЕС.

След оправдателната присъда десетки протестиращи, включително някои от региона Фукушима, които се събраха преди началото на сесията, изразиха несъгласие с решението на магистратите.

Процесът беше сложен и многократно беше коментирано дали точно тези трима души трябва да отговарят за трагедията след бедствието от 2011г.

Нови проблеми заради АЕЦ "Фукушима"

Японски специалисти са регистрирали около 4 000 случая на различни неизправности на радиационните датчици, поставени на територията на ...

Но през 2015 година, комисия от обикновени граждани постанови, че тримата трябва да бъдат съдени, с което прокуратурата беше задължена да продължи с процеса.

Сривът в инсталацията беше предизвикан от цунами, което се стовари върху съоръжението след подводно земетресение с магнитуд 9,0 на 11 март 2011 г. и помете охладителните системи на реактора.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално