Температурите в Северна Корея падат под -30°C, бедните региони са в опасност

1771
Температурите в Северна Корея падат под -30°C, бедните региони са в опасност
Снимка: Getty Images

Властите в Северна Корея издадоха предупреждение за „изключително студено време“. Ледена вълна минава през Корейския полуостров и се очаква температурите да паднат под -30 градуса по Целзий в североизточните региони. Те са и най-бедната част на страната.

Според държавните медии в крайбрежните райони се очакват и силни ветрове. Южна Корея също е издала предупреждение за студена вълна, а в Северен Китай се наблюдават рекордно ниски температури. Очаква се през тази седмица температурите в Япония да паднат до най-ниските си стойности от десетилетие насам.

Байдън назначи пратеник за човешките права в Северна Корея

Президентът на САЩ Джо Байдън назначи пратеник, който да окаже натиск върху Северна Корея по въпросите на правата на човека, предаде АФ...

Въпреки че Северна Корея е засегната от екстремни или неблагоприятни метеорологични условия подобно на други места, външният свят знае доста малко за въздействието им върху населението.

В северната част на страната се намират най-бедните провинции Рянгган, Северен Хамгьонг и Южен Хамгьонг, които се очаква да бъдат най-уязвими пред климатичните сътресения, пише BBC.

Извън столицата Пхенян електричеството не е често срещано явление, а домакинствата по тези места се отопляват на дърва и сухи растения през зимата, съобщава държавната NK News. Също така се казва, че много от тях просто използват пластмасово фолио около вратите и прозорците си за изолация.

През декември радио "Свободна Азия" съобщи, че "голям брой" хора в страната са изчезнали в края на миналата година по време на друг изключително студен период. Смята се, че много от тях са умрели от глад или са замръзнали, тъй като живакът е паднал под нулата и храната е станала оскъдна.

Какво знаем за дъщерята на Ким Чен Ун?

В последните месеци севернокорейският диктатор Ким Чен Ун с гордост показва на света своята най-голяма дъщеря - държи ръката ѝ, докато ...

Според Лукас Ренгифо-Келър, анализатор в Института за международна икономика "Питърсън" в САЩ, продоволствената несигурност в Северна Корея е най-тежката след глада през 90-те години на миналия век.

През 2019 г. Северна Корея заяви, че страда от най-тежката суша от близо четири десетилетия. Тогава ООН обяви, че до 10 милиона севернокорейци "спешно се нуждаят от хранителна помощ" - през онази година хората са оцелявали само с 300 грама храна на ден.

Година по-късно страната беше засегната от пет големи тайфуна, които причиниха мащабни структурни щети на сгради, пътища, фабрики и водни системи и принудиха хиляди граждани да се изселят.

Учените твърдят, че екстремните метеорологични условия, включително студените вълни, стават все по-често срещани поради изменението на климата.

Ким Чен Ун изпрати тийнейджъри във въглищни мини: Говорели южнокорейски

Четирима севернокорейски юноши са били изключени от училище и изпратени да работят във въгледобивна мина на границата с Китай заради из...

Предупрежденията за студени вълни от вторник идват в момент, когато Пхенян се подготвя да отпразнува 75-ата годишнина на Корейската народна армия. Това трябва да стане следващата седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com