Теологията вече официално е научна специалност в Русия

1838
Теологията вече официално е научна специалност в Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Висшата атестационна комисия при министерството на образованието и науката на Русия одобри новата научна специалност „Теология“.

„Важна област от предметното поле на специалността „Теология“ е изучаването на историята и съвременното състояние на отношенията на религиозната организация към другите конфесионални учения и организации, както и към държавата и обществото“.

Лавров: Русия и Саудитска Арабия имат еднакви цели в Сирия

Руският президент Владимир Путин и саудитският министър на отбраната Мохамад ибн Салман потвърдиха на срещата си съвпадение на целите, ...

Сред теологичните области на изследването са посочени история на вероизповеданието, теория на културата, анализ на сакрални текстове, вероучение на религиозните традиции и религиозна апологетика, вътрешни правни норми на конфесията, методология на теологията и сравнително-теологични изследвания, учения за съотношението на вярата и разума и отношението към науката, осмисляне на проблемите на личността, актуалните проблеми на съвремието и историческия процес, изучаване на религиозния фактор в политиката, както и религиозните обреди и възпитание.

От руската православна църква по-рано поясниха, че в религиозното висше образование вече окончателно са се формирали две направления – духовно образование за подготовка на свещенослужители и светско религиозно образование, предаде КРОСС.

Пример на православно светско висше учебно заведение са Православният Свети-Тихоновски хуманитарен университет и Руският православен университет. В редица светски ВУЗ-ове в Русия се появиха катедри по теология. През август руският президент Владимир Путин заяви, че въвеждането на катедра по теология в светските висши учебни заведения е прерогатива на самите ВУЗ-ове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com