Türkiye: Ние тъчем железопътна мрежа от Баку до Исламабад

1637
Türkiye: Ние тъчем железопътна мрежа от Баку до Исламабад
Снимка: iStock/Guliver

Докато продължава работата по въвеждането в експлоатация на маршрута за товарния влак Истанбул-Техеран-Исламабад (Пакистан), което ще намали времето за пътуване двете крайни дестинации до 14 дни, отнемащо средно 21 дни по море, Турция през 11-километрова граница с Нахичеван ще създаде непрекъсната железопътна комуникация с Азербайджан, с тюркския свят и с Пакистан. Маршрутът, който ще започне от трасето Карс-Игдир (Ъгдър) и ще се простира на 230 километра към Нахичеван, ще се свързва с железопътната линия, водеща до Иран, Афганистан и Пакистан.

След решението, взето от Турция, Иран и Пакистан за възобновяване на експлоатацията на товарния влак Истанбул-Техеран-Исламабад в началото на 2021 г., продължава работата по стартиране на рейса. С изпълнението на проекта Турция ще създаде непрекъсната железопътна мрежа през 11-километровата граница с Нахичеван с Азербайджан, с тюркския свят и с Пакистан. Железопътната линия, която също ще допринесе за възраждането на историческия „Път на коприната", ще се превърне във водата на живота за мюсюлманския свят в Централна Азия, ще разшири търговията между мюсюлманските страни и ще укрепи позициите на Турция в региона.

В съответствие с постигнатото споразумение всяка държава е определила национална компания, за да осигури организацията на превоза и да създаде привлекателна конкурентна тарифа за транспорт. Наред с контейнерните превози по маршрута Турция - Иран - Пакистан, ще бъде възможно да се извършват и превози на товари в обикновени вагони. В иранския град Захедан, поради промяната на размера на коловоза, стоките ще подлежат на претоварване. Товарният влак може да бъде натоварен и на различни пунктове в Турция и Пакистан.

По маршрута с дължина 6443 километра, включително 1850 километра в Турция, 2603 километра - Иран, 1990 километра - Пакистан, общото време за пътуване се оценява на 14 дни. Твърди се, че транспортът по море от Истанбул до Исламабад отнема средно 21 дни и с тази линия този период ще бъде намален с една седмица.

Работи се по създаването на път към Нахичеван

От друга страна, полагането на релси ще започне тази година в рамките на железопътния проект Карс - Игдир - Нахичеван. В съответствие с проекта, чието изпълнение се ускори след победата на Азербайджан в Нагорни Карабах, започвайки от трасето Карс-Игдир, ще бъде изградена 230-километрова железопътна линия към Нахичеван. Освен това трасето, по което се планира да похарчи два милиарда турски лири, ще се свърже с железопътната линия, водеща до Иран, Афганистан и Пакистан. Така ще бъде създадена възможността за непрекъсната транспортна комуникация със страните от Централна и Източна Азия. Проектът също допринася за растежа на икономиката на Нахичеван, който ще бъде включен в превоза на стоки.

Водата на живота за мюсюлманския свят

Благодарение на тази железница, за първи път от един век, Турция ще получи връзка с тюркския свят и с изгряващата звезда на Азия - Пакистан. Така в отношенията на Турция с мюсюлманския свят в Централна Азия ще започне нова ера в геополитически и геоикономически план. В дългосрочен план, с премахването на изкуствените географски бариери в тюркския свят, ще възникне обширна търговска мрежа между Турция и страните от региона.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Северна Корея тества две мощни ракети

Убити и ранени при бомбардировка в Ирак

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com