Турция блокира военните полети от "Инджирлик" и спря тока на базата

7478
Турция блокира военните полети от "Инджирлик" и спря тока на базата
Снимка: Getty Images/Guliver

Военната база "Инджирлик", която е база на сили на НАТО и се ползва особено активно от САЩ, е блокирана и със спряно електрическо захранване. Официално съобщение за това се появи на сайта на американското посолство в Анкара.

Причина за блокадата са обвинения от страна на турските власти, че "Инджирлик" е използвана от превратаджиите. Припомняме, че Анкара сочи досегашния главнокомандващ на турските ВВС генерал Акин Йозтюрк за лидер на преврата. Той вече е арестуван. Турските власти са заявили пред САЩ, че затварят "Инджирлик", докато се убедят, че всички турски военни части са под правителствен контрол.

Задържан е предполагаемият водач на метежниците в Турция

В рамките на разследването, започнато след осуетяването на опита за военен преврат, турските сили за сигурност задържаха предполагаемия...

Заради блокадата са спрени въздушните операции срещу "Ислямска държава", но според говорител на американското военно командване в Европа - капитан Дани Ернандес, американският военен контингент в базата не е ограничен в движението си от турските власти, но заради повишаване на опасността до код "Делта" - най-високият възможен, Пентагона е наложил ограничение за войниците си. В Spiegel се появи информация, че операциите скоро ще бъдат възобновени.

Според Deutsche Welle в базата има 80 ядрени бомби. Там има американски, британски, германски, саудитски и турски военни части. Американските военни в Турция са около 2500, повечето от които се намират в "Инджирлик".

"Към този момент сътрудничеството ни с Турция срещу "Ислямска държава" не е повлияно в отрицателна насока", увери американският държавен секретар Джон Кери, предаде Stars and Stripes. Появиха се обаче спекулации, че Анкара гледа много подозрително към Вашингтон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com