Турция и Иран заедно подкрепиха Палестина, засилват връзките си

1959
Турция и Иран заедно подкрепиха Палестина, засилват връзките си
Снимка: Getty Images

Турският президент Реджеп Ердоган заяви по време на среща с иранския си колега Ебрахим Раиси, че Анкара и Техеран призовават за прекратяване на войната в Ивицата Газа, изграждане на справедлив и траен мир и препотвърждават подкрепата си за каузата на палестинците. Това предаде Анадолската агенция, съобщава БГНЕС.

"По време на срещите ни обсъдихме необходимостта от прекратяване на нечовешките атаки на Израел срещу Газа възможно най-скоро и от предприемане на спешни стъпки към установяването на справедлив и траен мир. Повторихме подкрепата си за справедливата кауза на Палестина и подновихме решимостта си да продължим сътрудничеството си по този въпрос. Работим с всички сили, за да спрем кланетата в Ивицата Газа, да установим прекратяване на огъня и да проправим пътя за траен мир в региона. Победата в този процес ще бъде за моите палестински братя", каза Ердоган

Подчертавайки, че ще продължат да работят за придвижване напред на отношенията с Иран, който е съсед от векове, в съответствие с интересите на страните и региона, Ердоган пожела заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на палестинския въпрос, да бъде ползотворно.

Още: Борел: Ако няма решение за палестинска държава, това ще значи продължение на окупацията

Тероризъм и търговия

Освен това - двете държави са подчертали важността на засилването на двустранното сътрудничество срещу терористите от ПКК и нейните разклонения, които застрашават сигурността на двете страни и региона, съобщи турският вестник "Сабах".

В изявлението си на съвместна пресконференция Ердоган заяви, че още веднъж осъжда неотдавнашното терористично нападение в Керман на 3 януари. "Искам да заявя, че Турция подкрепя Иран в борбата срещу тероризма", каза той.

От своя страна Раиси заяви, че Техеран има добри отношения с Анкара и иска да ги засили до още по-високи нива в бъдеще.

Още: Ивицата Газа е неразделна част от бъдеща Палестина: Махмуд Абас пред Блинкен

Двете страни подписаха 10 споразумения за сътрудничество след 8-та среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Иран в президентския комплекс. Споразуменията включват сътрудничество в областта на енергетиката, свободната търговия, медиите и комуникациите, транспорта и инфраструктурата, науката и технологиите, културата и туризма, полицейската академия.

Ердоган заяви, че двете страни са решени да постигнат търговски обмен на стойност 30 млрд. долара, предаде Анадолската агенция. "Двете регионални сили, Турция и Иран, трябва да задълбочат сътрудничеството си за развитие и стабилност. Ние сме решени да постигнем целта за търговия с Иран в размер на 30 млрд. долара. Не сме прекратявали икономическите и търговските си отношения с нашия съсед Иран поради санкциите и няма да ги прекратим отсега нататък", каза Ердоган, който участва в турско-иранския бизнес форум с Раиси.

"Отварянето на нови гранични пунктове с Иран е в дневния ни ред. Продължава работата по изграждането на гранични търговски центрове, насочени към увеличаване на икономическото развитие на нашите гранични провинции", добави турският държавен глава.

Израелският президент: Планът ни не е да изгоним палестинците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com