Турция: Кремъл трябва да засили натиска върху властите в Сирия за спиране на огъня

1637
Турция: Кремъл трябва да засили натиска върху властите в Сирия за спиране на огъня

Анкара прави всичко възможно за постигане на договореност между сирийската опозиция и Русия, и ако се подпише документ, това ще бъде полезно за всички, но е наложително руското правителство да засили натиска си върху сирийското, за да се стигне до прекратяване на огъня.

Това заяви премиерът Бинали Йълдъръм в интервю за руската агенция Интерфакс по време на визитата си в Москва.

Турция: ЕС прилага двойни стандарти и е говорител на терористите

В Турция няма никаква заплаха за демокрацията и за независимостта на съдебната система, последният доклад за напредъка към ЕС донесе ог...

Според Йълдъръм общата цел е спасението на хората в Сирия и ако кръвопролитието бъде преустановено, ако е налице такава възможност, Турция е готова на всичко за постигането на мира в Сирия.

Въпросът обаче какво би могла да включва тази договореност е изключително сложен, Анкара предоставя всички условия за осъществяването на контактите между представителите на сирийската опозиция и на Руската федерация, и в този план вече са налице много добри успехи. Доколко позицията на Анкара е твърда по отношение съдбата на Башар Асад, отстраняването му представлява ли фактор за урегулирането на кризата – за Турция основната задача е запазването на териториалната цялост на Сирия, а после нека самите сирийци да решат каква система на управление ще бъде най-добрата за тях.

Сирия трябва да съхранена и да принадлежи само на сирийците, различните етноси трябва да живеят в разбирателство – и местните сирийци, и туркоманите, туркмените, кюрдите и алевитите, които преди са живели съвместно на тази територия, те могат и в бъдеще да живеят в мир. Федерализация на страната - не, Турция не желае промени в националното и териториалното единство на Сирия, целта е човешката трагедия там да приключи и да настъпи мир. От гледна точка на ситуацията с бежанците и на терористичните нападения именно Турция е най-потърпевша, подчерта Йълдъръм. Преди всичко е нужно да се прецени кое е важното – съдбата на Башар Асад или съдбата на страната. Несъмнено, съдбата на много етнически групи в Сирия е от особена важност в сравнение с тази на един човек, бил той Башар Асад. Трябва да се възприеме обстоятелството, че в момента страната е управлявана от режима на Асад. Но след всички събития там е наложително нещо да се промени.

Повече от 600 000 невинни хора намериха смъртта си, 9-10 милиона души изоставиха домовете си, около 3 милиона от тези граждани се намират в Турция в качеството си на гости. И във връзка със събитията в Сирия трябва да се подчертае, че Турция е сред най-пострадалите държави – общата граница е 911 километра и съдбата на утрешна Сирия е приоритетен интерес.

Бинали Йълдъръм предупреди: Турция разполага с алтернативи на ЕС

Турският премиер Бинали Йълдъръм предупреди Европейския съюз да не забравя, че Турция разполага с алтернативи на блока, отношенията с к...

През цялото това време Анкара е в тесни контакти с Русия, Иран и други страни в региона, обсъжда се бъдещето на Сирия и надеждите са насочени към бързо достигане на добри договорености в този план. Сега е напълно възможно да бъде построена новата Сирия в условията на съхранена териториална цялост и създаване на новата й конституция, съобразена с интересите на всички етнически елементи, представени там. Президентите на Русия и Турция често обсъждат сирийската тематика, в която има три компонента, отбеляза още турският премиер, цитиран от БГНЕС.

Първият е свързан с продължаващото кръвопролитие в Алепо, вторият – с необходимостта от ликвидиране на терористичната активност, осъществявана по отношение на южната граница и третият, това е прекратяване дейността на Партия Демократичен съюз, на Кюрдската работническа партия и бойните им отряди, осъществявана именно в териториите на Южна Турция. Операцията под названието „Щитът на Ефрат“ в никакъв случай не е свързана със събитията в Алепо, нито със смяната на режима в Сирия, тя има единствената цел да ликвидира всички действащи в региона терористични формирования – на първо място това е Ислямска държава. Русия и Турция особено тясно си сътрудничат по въпросите на кръвопролитията в Сирия и за по-бързото установяване на мира там.

Турция полага огромни усилия за предотвратяване дейността на организации като Джебхат-ан-Нусра. Първият елемент на този процес е обезпечаване прекратяването на огъня и на доставките на хуманитарни помощи за хората, които в момента са изключително тежка ситуация. Всички онези страни, които се намират сега в Сирия, са длъжни да направят всичко възможно за спиране на кръвопролитията и възтържествуването на мира.

Премиерът Бинали Йълдъръм подчерта, че е настъпила нова ера в отношенията между Москва и Анкара. Интервюто му в руската медия намери широк отзвук в турските електронни издания.

Йълдъръм се закани да премахне "терористите" от управляващата партия

Турският премиер Бинали Йълдъръм обеща да изкорени всички „терористи“ от управляващата Партия на справедливостта и развитие...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com