Турция официално се отказа от Истанбулската конвенция

2427
Турция официално се отказа от Истанбулската конвенция
Снимка: iStock/Guliver

В четвъртък Турция официално се отказа от договор за борба с убийствата на жени и девойки и домашното насилие в противоречив ход на президента Реджеп Тайип Ердоган, осъден от Запада и групи за защита на правата, съобщи АФП.

Ердоган предизвика изблик на възмущение през март с оттегляне на страната от първия в света обвързващ договор за предотвратяване и борба с насилието над жени, известен като Истанбулската конвенция.

ЕС подава ръка на Турция, Борисов е с едни от най-меките думи, но Анкара се поозъби

Европейският съвет ще представи по-конкретни предложения, за да има по-стабилни отношения с Турция, каза председателят на Съвета Шарл М...

Пактът от 2011 г., подписан от 45 държави и Европейския съюз, изисква от правителствата да приемат законодателство, свързано с наказателното преследване на престъпления, включително брачно изнасилване и осакатяване на женски гениталии.

Ходът на Ердоган дойде, когато той се придържа към подкрепата на консервативни и националистически групи, за да се запази на власт след 18-годишното си управление. Обосновавайки решението, главният помощник на Ердоган Фахретин Алтън заяви, че препратките в договора към злоупотреби, основани на пола, са „използвани от хора, опитващи се да направят хомосексуалността нещо нормално“.

Движението на гейове и лесбийки (LGBTQ) е "несъвместимо" със социалните и семейни ценности на Турция, каза Алтън.

По-рано тази година големите турски градове бяха свидители на водени от студентите протести в подкрепа на по-широки права.

Хомосексуалността е законна в Турция още от Османската империя.

Атина критикува Анкара за оттеглянето от Истанбулската конвенция

Гръцкото външно министерство остро разкритикува Турция за оттеглянето й от Истанбулската конвенция за предотвратяване и борба с насилие...

Но групите за защита на жените обвиняват Анкара, че се оттегля от договора, за да успокои консерваторите в момент, когато управляващата партия на Ердоган отчита по-ниски нива на подкрепа.

Оттеглянето беше осъдено от Европейския съюз и САЩ.

Във вторник най-висшият административен съд на Турция отхвърли опита за анулиране на оттеглянето, като заяви, че Ердоган има "властта" да вземе решението.

Правозащитните организации казват, че решението на Ердоган ще изложи жените на по-голям риск от насилие, когато в Турция вече преобладават убийствата на жени или девойки от мъж.

Миналата година в страната са били убити 300 жени, според групата за права We Will Stop Femicide Platform, а 189 са били убити до момента тази година.

Байдън към Турция: Отказът от Истанбулската конвенция е "обезсърчаваща стъпка назад"

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди Турция за отказа от международно споразумение, чиято цел е да защитава жените от насилие, информира...

"Оттеглянето изпраща безразсъдно и опасно послание към извършителите, които злоупотребяват, осакатяват и убиват: че те могат да продължат да правят това безнаказано", каза генералният секретар на Aмнести интернешънъл Агнес Каламар.

За четвъртък вечерта в Турция са планирани протести, като голям митинг в Истанбул. Провинция Истанбул забрани марша на прайда миналия уикенд, а полицията използва сила, докато задържа десетки протестиращи и прикова фотографа на AФП на земята, което предизвика официална жалба.

Парадът се провеждаше ежегодно в Истанбул до 2015 г., събитие, на което присъстваха хиляди хора. Критиците твърдят, че забраните за прайда и оттеглянето от Истанбулската конвенция демонстрират пълзяща ислямизация по времето на Ердоган, който за първи път дойде на власт като министър-председател през 2003 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com