X
 
 

Турция пак недоволства заради американското признание на арменския геноцид

423 1
Турция пак недоволства заради американското признание на арменския геноцид
Снимка: Getty Images
"Резолюцията на Сената на САЩ относно признаването на "арменския геноцид" в Османската империя през 1915 година е безотговорна стъпка, която ще причини дългосрочни щети на турско-американските отношения". Това заяви Фахретин Алтун, ръководител на отдела за връзки с обществеността на президентската администрация в Турция.

Сенатът на САЩ прие резолюция, с която призна официално геноцида на арменците в Турция. В края на октомври Камарата на представителите на САЩ прие подобна резолюция.

САЩ признаха арменския геноцид, Турция се разсърди

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ предприе историческата стъпка с приемането на резолюция, официално признаваща арменския г...

"Резолюцията няма да донесе нищо добро на отношенията между Турция и САЩ ... Тя ще влезе в историята като безотговорно и ирационално действие на някои членове на Конгреса на САЩ срещу Турция, които ще бъдат отговорни за причиняване на дългосрочни щети на отношенията между двете страни", написа Алтун в Twitter.

Той припомни турското предложение за създаване на международна група историци, която да оцени събитията от 1915 година, посочва БГНЕС.

"Ние казахме, че историята не трябва да разделя нациите, а да ги обединява. Но някои членове на Конгреса на САЩ през последните месеци се опитват по всякакъв начин да игнорират гледната точка и чувствителността на техния съюзник в НАТО и постъпват безотговорно, компрометирайки връзките между двете нации и държави", заяви официалният турски президентски говорител.

В края на XIX - началото на XX в. Османската империя се извършва редовно преследване на арменци. По-специално през 1915 година според редица историци са убити над 1,5 милиона арменци. 23 държави признаха геноцида на арменския народ в Османската империя, както и Европейският парламент.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • виене на умрело на един ДЕРВИШ от Анадола бийч 1 виене на умрело на един ДЕРВИШ от Анадола бийч преди 1 месец Профил на трол?
    Ой..ой...вай..вай..Аллах...игнорират гледната точка и чувствителността на техния съюзник в НАТО и постъпват безотговорно, компрометирайки връзките между двете нации и държави"
Последно в Актуално