Турция: При химическата атака в Сирия е използван зарин

3456
Турция: При химическата атака в Сирия е използван зарин
Снимка: Pixabay

 

Лабораторни резултати са потвърдили, че при химическата атака в сирийската провинция Идлиб на 4 април е бил използван зарин, съобщи турският министър на здравеопазването Реджеп Акдаг.

По думите му в кръвта и урината на жертвите на атаката е открита изопропил-метилфосфонова киселина – метаболит на зарина, пише турският в. „Хюриет“.

Г-7: Няма решение за Сирия, ако Асад остане начело

Министрите на външните работи на държавите от Г-7 постигнаха съгласие, че конфликтът в Сирия не може да бъде решен по мирен път, докато...

Заринът може да бъде вдишан или поет през кожата. Той поразява дихателните пътища и централната нервна система, водейки до парализа на мускулите около белите дробове.

По-рано от министерството посочиха, че при първоначалните изследвания на проби, взети от трима починали сирийски граждани, докарани в Турция за лечение, е станало ясно, че са отровени със зарин. Техните аутопсии са били наблюдавани от експерти на Световната здравна организация (СЗО) и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Около 30 човека са изпратени за лечение в Турция.

При атаката срещу град Хан Шейхун на 4 април умират най-малко 86 души, сред които деца. Западът обвинява за нападението силите на сирийския президент Башар Асад, който от своя страна отрича обвиненията.

Експерти: Изходът от кризата в Сирия е в съгласието

Самият генезис на Сирийския конфлик излезе от рамките на Арабската пролет, която наблюдавахме в другите арабски страни, заяви арабистът...

В отговор на атаката на 7 април САЩ изстреляха 59 ракети „Томахоук“ срещу армейско летище, откъдето се предполага, че са излетели самолетите, извършили химическото нападение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com