Турция ще създава военна база в Катар

6701
Турция ще създава военна база в Катар
Снимка: Gettyimages

Турция ще създаде своя военна база в Катар, като част от договор за борба с „общите врагове”. Това обяви турският посланик в държавата, цитиран от Ройтерс.

Въпросната спогодба е от 2014 г. и е ратифицирана от парламента в Анкара през юни т.г. Тя увеличава партньорството между двете страни в Близкия изток, във времена на нестабилност и все по-плахи действия на САЩ в региона, пише БГНЕС.

Турция и Катар осигуриха подкрепа за „Мюсюлмански братя” в Египет, както и за ислямистките групи, които воюват с президента Башар Асад в Сирия. Именно намесата на Анкара и Доха в сирийския конфликт доведе до неговото задълбочаване. Турция настоява за свалянето на Асад, защото той унижи турската дипломация, отказвайки посредничеството на Реджеп Ердоган.

Турция и Катар също така са критични към военната намеса на Русия на страната на Асад и неведнъж са алармирали за увеличаващото се влияние на Иран.

Посланикът Ахмед Демирок разкри, че новата турска военна мисия в Катар ще включва 3000 войници, специални отряди, въздушни и военноморски сили. Това е първата турска база в друга близкоизточна страна. „Мултифункционалната” база ще служи и за общи тренировъчни действия. Все още не е ясно кога строежът й ще бъде завършен.

Катар ще има възможността също да построи своя база в Турция.

„Турция и Катар срещат сходни проблеми, като и двете страни сме много загрижени за развитието на някои проблеми в региона и несигурните политики на други страни. Имаме общи врагове. В този критичен момент общите ни действия в Близкия изток са от изключително значение”, допълни Демирок.

Катар вече приютява най-голямата американска военновъздушна база в Близкия изток – Ал-Удеид. Там са разположени 10 000 души военен персонал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com