X
 
 

Турция смята, че С-400 ще укрепи отбранителната способност на НАТО

509 0
Турция смята, че С-400 ще укрепи отбранителната способност на НАТО
Снимка: Russia Ministry of Defense
Закупените от Турция руски системи за противоракетна отбрана С-400 няма да намалят, а ще засилят отбранителната способност на НАТО, заяви Исмаил Сафи – член на Съвета за сигурност и външна политика в администрацията на президента Ердоган.

Той подчерта, че закупуването на системите не се прави заради НАТО, а за укрепване на националната система за противоракетна отбрана, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Турция няма да се огъне под натиска на САЩ за С-400

Турция ще продължи да преговаря с Вашингтон, но няма да се огъне под натиска на САЩ във връзка с използването на руските противоракетни...

По-рано високопоставен представител на американската администрация заяви, че по време на срещата на върха на НАТО в Лондон лидерите на страните от Алианса ще повторят пред президента Реджеп Тайип Ердоган, че използването на С-400 е несъвместимо със статута на държава-член.

Турция обяви, че ще започне изпитание на работата на радарите от противоракетната система, като за целта във въздуха ще бъдат вдигнати изтребители F-16 и други самолети.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че този въпрос предизвиква безпокойство във Вашингтон, преговорите с Анкара продължават.

Според Ердоган, търсенето на възможност за изчистване на разногласията със САЩ ще продължи до април 2020 година.

Ердоган даде срок до април за споразумение с НАТО за С-400

Търсенето на решение на проблема с руските системи за противовъздушна отбрана С-400 ще продължи между Турция и НАТО до април следващата...

Доставката на новите руски системи за противоракетна отбрана С-400, предизвикала криза в отношенията между САЩ и Турция, започна през юли. Според Ердоган, С-400 ще влязат напълно в експлоатация през април 2020-а.

Вашингтон настоя сделката да бъде анулирана и вместо това да бъде закупен американският комплекс „Пейтриът”. Беше отправено предупреждение, че в противен случай ще бъде забавена или отменена продажбата на Турция на новите изтребители F-35, както и че ще бъдат въведени санкции в съответствие със Закона за противодействие на противниците на САЩ (CAATSA). Анкара отказа да отстъпи.

Срещата на лидерите на държавите-членки от НАТО ще се проведе на 3 и 4 декември в Лондон.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално