Турците в чужбина гласуваха за парламентарните избори

6746
Турците в чужбина гласуваха за парламентарните избори
Снимка: Getty Images/Guliver

Приключи гласуването на турските граждани в избирателните секции чужбина за парламентарния вот на 7 юни в Турция. В 54 страни по света бяха разкрити 112 избирателни секции, от тях 57 бяха в европейските държави. В секциите от 8 май досега са гласували 1 320 000 души, което съставлява около 37% от турските гласоподаватели в чужбина. Това е доста под от очакванията за вота в чужбина, предаде БНР.

В България, в избирателните секции в дипломатическите представителства на Турция в София, Пловдив и Бургас са гласували 1 816 души.

Турция отвори изборни секции по границата ни

Заради предстоящия на 7 юни парламентарен вот в Турция на ГКПП по общата ни граница са импровизирани избирателни секции, съобщава посо...

В другата съседка на Турция, Румъния са гласували 2350, а в Гърция 719 души. Най-много са гласувалите в Германия, а най-малко в Нова Зеландия.

Разпределението на подадени в чужбина бюлетини по партии ще стане след резултатите от вота в Турция.

Междувременно продължава гласуването на 33-те гранични пунктове на Турция, включително и с България, което ще продължи до края на изборния ден на 7 юни.

Седмица преди парламентарните избори в Турция в прогнозите на социологическите агенции се прогнозира, че ПСР, която от 2002 г.насам управлява с абсолютно мнозинство пак ще спечели изборите, но може би с по-слаб резултат от предишните избори, а също се прогнозират и по-високи резултати за опозиционните партии. Наблюдатели прогнозират също, че прокюрдската Партия на демократичните народи, която за пръв път участва самостоятелно в избори, ако прескочи 10 процентовия праг за парламента може да бъде в ключова позиция.

Ердоган отпуска частен самолет върховния имам на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще поиска от правителството да осигури частен самолет на върховния мюсюлмански свещеник в стр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com