В Израел откриха библейски ръкопис на 2000 години

7400
В Израел откриха библейски ръкопис на 2000 години
Снимка: Getty Images / Guliver

2000-годишен библейски свитък е открит в Юдейската пустиня, съобщи израелската служба за антики. Това е първата подобна находка десетилетия след като бяха открити свитъците от Мъртво море – т.нар. Кумрански ръкописи.

Останките са открити в пещера в Юдейската пустиня в по време на проучване на пещерите в района, финансирано от Министерството по въпросите и наследството на Йерусалим.

„Ето делата, които вие трябва да вършите: говорете истина един другиму; праведно и миролюбиво съдете при портите си. Никой от вас да не мисли в сърцето си зло против ближния си, и лъжлива клетва не обичайте, защото всичко това Аз мразя, казва Господ”, гласи един от откъсите от книгата на пророк Захария.

Свитъкът е написан на гръцки, но Божието име се появява на староеврейски иврит. Той съдържа пасажи от книгите на Малките пророци, включително Наум.

„Целта на тази национална инициатива е да спаси тези редки и важни ценности от историческото наследство от ръцете на крадците“, заяви директорът на службата за антики (IAA) Израел Хасон.

В Израел откриха девет неотваряни свитъка от Мъртво море

Израелски учен откри девет неотваряни свитъка от Мъртво море в държавен склад за съхранение на антики, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран ...

„Новооткритите фрагменти са сигнал за събуждане към държавата. Трябва да бъдат отделени ресурси за завършването на тази исторически важна операция. Трябва да гарантираме, че ще възстановим всички артефакти, които все още не са открити в пещерите, преди да го направят крадците. Някои от нещата са безценни”, каза още Хасон.

Пещерата, известна като „Пещерата на ужаса“ в резервата Нахал Хевер в Юдейската пустиня, се намира на около 80 метра под върха на скалата и до нея може да се стигне само с въже.

„Това определено е вълнуващ момент, тъй като представяме и разкриваме на обществеността важна и значима част от историята и културата на Израел“, заяви Хананя Хизми - ръководител на отдела по археология на гражданската администрация в Юдея и Самария.

Още в края на 40-те години с първите открития на свитъците от Мъртво море учените разбират за останките от културното наследство на древното население, обитавало земите на днешен Израел. Сега в рамките на тази национална операция, която продължава работата на предишни проекти, са открити нови находки и доказателства, които хвърлят допълнителна светлина върху различните периоди и култури в региона. Откритията свидетелстват за богат, разнообразен и сложен начин на живот, както и за суровите климатични условия, които са преобладавали в региона преди стотици и хиляди години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com