В ООН очакват до месец-два да паднат последните крепости на ИД в Сирия

1407
В ООН очакват до месец-два да паднат последните крепости на ИД в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-късно до края на октомври сирийските правителствени сили, подпомагани от руската авиация, трябва да завземат град Дейр Езор в източна Сирия.

Това заяви Стафан де Мистура, специалният посланик на генералния секретар на ООН, в интервю за Би Би Си, на което се позовава ТАСС.

Франция разчита на Русия за решаване на сирийската криза при определени условия

Франция разчита на поддръжката на Русия за решаване на проблеми като доставките на хуманитарна помощ и забраната на химическите оръжия ...

Той добави, че до края на октомври очаква САЩ и подкрепяната от тях въоръжена коалиция „Сили на демократична Сирия “ (СДС) да превземат северния сирийския град Рака.

Според де Мистура случващото се сега в Сирия „е началото на края на тази война“. „Трябва да направим така, че това да бъде началото и на мира и в момента това се превръща в предизвикателство. След (освобождаването на) Рака и Дейр Езор, а това е въпрос на няколко месеца, ще дойде моментът на истината“, подчерта дипломатът.

Де Мистура изрази увереност, че с подкрепата на международната общност ще може да се организира диалог между правителството на Сирия и опозицията, „така че в рамките на година да се проведат избори, които да заслужават доверие“. „Дори онези, които смятат, че са спечелили войната, тоест правителството, трябва да направят насрещна крачка, иначе „Ислямска държава“ отново ще се върне след месец или два. Приближаваме се към момента, при който че дори участниците в конфликта, започват да разбират, че приоритетът е неговото регулиране“, изтъкна дипломатът от ООН.

Дейр Езор е 200-хиляден град. Източната му част е завладяна от ИД, докато западните и южните райони, а също военните летище, е в ръцете на правителствените или.

Силите на Асад се похвалиха с важна победа над "Ислямска държава"

Сирийските правителствени войски постигнаха важна победа по пътя си към стратегическият източен град Дейр Езор, съобщи руското министер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com