В Турция коментират - службите са знаели предварително за атентата на "Ататюрк"

1349
В Турция коментират - службите са знаели предварително за атентата на "Ататюрк"
Снимка: Gettyimages.com

Турските служби са знаели, че ще има атентат. Това пише в днешния си брой турският вестник „Миллиет”. В светлината на тази информация кореспондентът на вестник „Заман” Мехмед Юмер беше категоричен, че Турция е изправена пред стратегически избор, защото досега насочваше усилията си към кюрдите, а тук явно става въпрос за „Ислямска държава”. Припомняме, че „Заман” рязко смени политиката от март тази година насам, защото турските власти буквално го превзеха и му сложиха синдици да го управляват.

Летищните власти трябва да вземат по-сериозни мерки на летище „Ататюрк”. Това заяви доц. Огнян Къчев, който по чудо е оцелял по време на атентата. Доц. Къчев преподава самоотбрана и разказа подробно какво се е случило. Той е видял двама терористи, които са стреляли с „Калашников”. „Взех 30-40 метра за 1-2 секунди сигурно”, призна доцентът. Доц. Къчев е бил заедно с група българи, като всички са успели да се евакуират на тераса на втория етаж, извън терминал.

Има чужди граждани сред загиналите на "Ататюрк", има чужденци и сред терористите*

Двама от атентаторите-самоубийци, които се взривиха снощи (28 юни) на международното летище в Истанбул, са чужденци. Информацията идва ...

Кореспондентът на Нова телевизия Марина Цекова разказа, че все още не е ясно официално какво точно е направил третият атентатор. Според една версия той е успял да се качи на втория етаж на терминала и да се взриви. Според друга той е чакал на паркинга, за да стреля по тълпата от ужасени и бягащи хора. Официално обаче няма потвърждение какво се е случило.

42 са вече жертвите, 230 са ранените, от които над 40 души много тежко.

Атентатът съвпадна с размразяването на отношенията с Израел, но как за два дена ще се организира толкова голям атентат, наблегна Мехмед Юмер на версията за „наказание” към Анкара заради затоплянето на отношенията между Турция, Израел и Русия.

Опасността от атентати ще се увеличава и в Европа. Фанатиците от ИД няма да изчезнат просто така, коментира Бойко Ноев, бивш министър на отбраната. Според него главен виновник за случващото се е Ердоган, който нарочно е разпалил конфликта в Сирия, за да поведе ислямския свят. Начинът на управление на Турция от страна на Ердоган показва, че говорим за „непредвидим диктатор”. Ердоган няма друг избор, освен да престане да се бърка в Сирия – няма как да победи кюрдите с оръжие в ръка, смята Ноев.

Владимир Чуков: Притеснявам се, че атентатите в Турция стават все по-често

Част от гражданската война в Турция. Така арабистът проф. Владимир Чуков определи атентата на летище „Ататюрк”. И припомни,...

В интерес на света е да има стабилност, понякога това става с диктаторски режими, добави още Бойко Ноев. Той прогнозира, че много скоро отношенията между Турция и Русия ще се затоплят видимо.

Бойко Ноев разкритикува факта, че НСО е извадена от антитерористичния закон. НСО трябва да е флагман в борбата с тероризма. Не може НСО да пази Пеевски, Доган и Местан, а не народа, категоричен беше бившият министър на отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com