Турският вестник "Заман" вече е проправителствен

3052
Турският вестник "Заман" вече е проправителствен
Снимка: Getty Images / Guliver

„Заман”, най-тиражният всекидневник в Турция, рязко смени редакционната си политика, след като офисите му в Истанбул бяха превзети със сила от полицията, а управлението му беше прехвърлено на назначени от държавата синдици, съобщават световните агенции. Изданието вече е с ясно изразена проправителствена позиция.

Броят от неделя е само 12 страници, при 42 до момента. Челото не е посветено на продължилите два дни кървави сблъсъци между гражданите и силите за сигурност пред редакцията, а на церемония по строителството на мост над Босфора, посетена лично от президента Реджеп Ердоган.

Всъщност, на протестите не е отделен нито ред.

Сайтът на вестника не работи. Оставено е само съобщение: "Ще предоставим на вас, читатели, по-качествена и по-обективна услуга възможно най-скоро".

Англоезичният портал Today's Zaman е онлайн, но нови статии не са качвани от вчера, предаде бтв.

Членството на Турция в ЕС е застрашено заради репресиите срещу медии

Ръководителят на органа за предварителен контрол на страните, които се стремят да се присъединят към Европейския съюз, заяви, че надежд...

Журналистите от вестника вчера бяха допуснати до работните си места, но главният редактор Абдулхамит Биличи и колумнистът Бюлент Кенеш веднага бяха уволнени от новото ръководство.

„Заман” е свързван с най-големия враг на държавния глава – духовникът Фатуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ. Бивш съюзник на Ердоган, той се ползва с огромно влияние в политиката, бизнеса, съдебната система, армията и полицията. Смята се, че именно той стои зад публикуването на множество записани телефонни разговори, които свидетелстват за участието на високопоставени съратници на Ердоган (и даже на президентския син) в корупционни схеми.

Ударът срещу вестника идва при поредна кампания на държавния глава срещу Гюлен, който сега е разследван за тероризъм и опит за разклащане на правовия ред в Турция.

САЩ и ЕС вече осъдиха саморазправата на турските власти със „Заман”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com